Bitenčeve glasbene pravljice za najmlajše

V Cankarjevem domu se bodo v sklopu pravljičnega abonmaja zvrstile glasbene pravljice priljubljenega avtorja pesmi za otroke Janeza Bitenca.

Objavljeno
15. januar 2007 17.08
Janez Bitenc
Ljubljana - V Cankarjevem domu (CD) so začeli z vpisovanjem pravljičnega abonmaja, namenjenega najmlajšim, poimenovanega po pokojnem Janezu Bitencu, avtorju številnih ponarodelih pesmi za otroke, kot so Kuža pazi in Ringa ringa raja. Prva predstava Snežinka Pepinka bo na sporedu v nedeljo, 11. februarja. Do novembra se bodo v sklopu pravljičnega abonmaja zvrstile še Bitenčeve glasbene pravljice Palčki z Rožnega grička, Tinko Polovinko, Oblaček Postopaček in Trije mucini klobučki.

Glasbene pravljice Janeza Bitenca v otroku razvijajo občutek za lepo, utrjujejo temelje glasbenega okusa in spodbujajo ustvarjalnost. Otroci jih v ljubeznivem in igrivem ozračju doživljajo s petjem, poslušanjem, muziciranjem in z glasbenimi igrami.

Za animacijo najmlajših bodo tudi letos poskrbeli dramski igralec Pavle Ravnohrib ter Mateja Tomac Calligaris in učenci z Glasbenega centra Edgarja Willemsa, akademski slikar Igor Ribič pa bo prispeval ilustracije.

Bitenc (1925 - 2005) je bil skladatelj, glasbeni pedagog, pesnik in pisatelj, ki je večino svoje ustvarjalne energije posvetil otrokom. Velja za utemeljitelja sistematične glasbene vzgoje predšolskih otrok in prav kot pripomoček pri glasbenem pouku najmlajših so začele nastajati njegove prve otroške pesmice. Napisal je tudi več kot 50 glasbenih pravljic. Za svoje delo in ustvarjalne dosežke je prejel številne ugledne nagrade, pohvale in priznanja.