Bodo Izrael izključili z Eurosonga?

Besedilo popevke z naslovom "Push the Button" skupine Teapacks naj bi se posredno nanašalo na iranski jedrski progam in predsednika Ahmadinedžada.

Objavljeno
02. marec 2007 20.05
Sobota: Zmagovalka 51. tekmovanja za pesem Evrovizije v Atenah je finska zasedba Lordi s pesmijo "Hard Rock Hallelujah".
Tel Aviv - Organizatorji vsakoletnega tekmovanja za evrovizijsko popevko razmišljajo, ali bi s tega priljubljenega glasbenega dogodka letos izključili Izrael. Popevka te države naj bi namreč nosila "neprimerno" politično sporočilo.

Popevka z naslovom "Push the Button", ki jo v angleškem, francoskem in hebrejskem jeziku izvaja skupina Teapacks in se domnevno posredno nanaša na iranski jedrski progam in iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, je v torek prepričljivo zmagala na izraelskem predizboru za Eurosong.

Eden izmed organizatorjev Eurosonga Kjell Ekholm je v četrtek v Helsinkih, ki bodo letos gostili izbor evrovizijske popevke, izjavil, da "je popolnoma jasno, da tovrstno sporočilo ni primerno za tekmovanje" na Eurosongu. "V Helsinkih bo prihodnji teden delegacija vodij izbora in prepričan sem, da bodo o tem spregovorili znotraj Evropske radiotelevizijske zveze (EBU)," je še povedal Ekholm.

Skupina Teapacks: Pesem ne govori o Iranu

Pesem, s katero naj bi skupina Teapacks v Helsinskih nastopila na polfinalnem izboru 10. maja, naj bi namreč svarila pred nevarnostjo jedrske vojne. Njeno besedilo pa med drugim pravi tudi "Obstajajo blazni voditelji, ki želijo škoditi z diaboličnimi tehnologijami in pritisnili bodo na gumb". V pogovoru za izraelski časnik Jediot Aharonot so člani skupine sicer zanikali, da bi pesem govorila o Iranu in tovrstna razmišljanja označili za "absurdna".

Izraelci so v torek zvečer pesem, ki se bo udeležila tekmovanja za evrovizijsko popevko, izbrali izmed štirih popevk Teapacksa. Izraelska radiotelevizija je namreč že pred tem izbrala omenjeno glasbeno skupino, medtem ko so Izraelci v minulih letih imeli možnost izbirati med več skupinami.

Skupina Teapacks je bila ustanovljena leta 1988, v Izraelu pa je postala priljubljena v 90. letih minulega stoletja. Izdala je devet albumov, v katerih združuje izraelski rock in pop ter včasih orientalske zvoke. Skupina sicer prihaja iz izraelskega mesta Sderot na jugu Izraela. Mesto, ki leži nedaleč od območja Gaza, je pogosto tarča palestinskih raketnih napadov.

Letošnje tekmovanje za evrovizijsko popevko bo prvič potekalo na Finskem, potem ko je na lanskem izboru presenetljivo zmagala finska hard rock skupina Lordi s pesmijo "Hard Rock Hallelujah". Člani skupine, ki so bili na odru zamaskirani kot pošasti, so takrat številne med občinstvom popevkarskega tekmovanja tudi šokirali.