Bono postal častni vitez britanskega imperija

Bono je na slovesnosti v Dublinu postal častni vitez britanskega imperija. Odlikovanje je dobil tako za dosežke na glasbenem področju kot tudi za svoje humanitarno delo.

Objavljeno
30. marec 2007 13.15
Bono z odlikovanjem častnega viteza
Dublin - Irska rock zvezda in dolgoletni borec proti revščini, Bono, je na slovesnosti v Dublinu postal častni vitez britanskega imperija, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Odlikovanje je pevcu skupine U2 v imenu britanske kraljice Elizabete II. v četrtek izročil britanski veleposlanik na Irskem David Reddaway. Kot je pojasnil, je Bono odlikovanje dobil tako za dosežke na glasbenem področju kot tudi za svoje humanitarno delo.

"Ta častna nagrada daje priznanje Bonovi izredni in navdihujoči predanosti boju proti revščini v svetu ter osredotočanju mednarodne pozornosti na trpljenje v Afriki," je poudaril Reddaway. Kot je dodal, je Bono odigral ključno vlogo pri odpisu velikega dela mednarodnega dolga, ki bremeni države tretjega sveta. Počastil je tudi uspehe novega viteza na glasbenem področju in poudaril, da "U2 ni le ena najuspešnejših glasbenih skupin vseh časov, ampak je bila tudi nadvse učinkovita pri zbiranju podpore za pravične namene".

Bono se je Reddawayu zahvalil, "ker mu je to nagrado pripel v njegovem rojstnem mestu" in dodal, da je res velik dan, ko "Irec sprejme nagrado od Velike Britanije". Priljubljeni pevec je tako postal predstojnik viteškega reda oziroma komtur britanskega imperija, kot se je pošalil, pa je njegov najmlajši sin mislil, da vstopa v red jedijev. Na vprašanje Reddawaya, ali je razočaran, ker je slovesnost izgubila nekaj tistega preteklega razkošja, ko se je vitezu meč predal na kolenih, je Bono odgovoril, da nikakor ni pričakoval, da bo kdorkoli pokleknil.

Komturji britanskega imperija so sicer rang nižje od "pravih" vitezov, kot so Paul McCartney, Elton John in Mick Jagger, in ne dobijo plemiškega naslova "Sir". Ta čast je namreč rezervirana samo za državljane Združenega kraljestva ali držav Commonwealtha, kar pa Irska po tem, ko je leta 1949 postala republika, ni več. "Lahko me kličete, kakorkoli želite - samo ne Sir, prav? Gospodar gospodarjev, polbog, vse sprejemam," se je na novinarski konferenci po preprosti, neformalni slovesnosti glede tega pošalil Bono.