Boris Pahor bo postal francoski vojvoda v umetnosti in humanistiki

Tržaški pisatelj Boris Pahor bo danes prejel še eno visoko francosko odlikovanje. Po podelitvi priznanja, ki mu ga bo nekaj čez poldne v svoji rezidenci izročila veleposlanica v Sloveniji Nicole Michelangeli, bo postal še francoski vojvoda v umetnosti in humanistiki.

Objavljeno
25. januar 2011 07.41
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si

Ljubljana - Francija je odlikovanje Borisu Pahorju sklenila podeliti zaradi njegovega izjemnega literarnega talenta. Z njim se bodo poklonili tudi nevsakdanji osebnosti, prijatelju Francije, s katero je v tesnem stiku, in ognjevitemu zagovorniku evropske kulturne in jezikovne raznolikosti.

Avtorjev romaneskni opus lahko francoski bralci spremljajo v mnogih prevodih v njihov materni jezik. Znanje francoščine je Pahorju, kot rad poudari, večkrat rešilo življenje. Že med drugo svetovno vojno jo je brusil in pilil med pogovori s francoskim prijateljem, izgnancem, in ne nazadnje ob izteku vojne, ko se je zdravil v francoskem sanatoriju Rdečega križa Calmette par Charly, o čemer piše v romanu Onkraj pekla so ljudje. Tudi sicer v svojih literarnih delih pogosto povzema boleče izkušnje tega obdobja.

Francija je Pahorju leta 2007 podelila najvišje državno priznanje, odlikovala ga je z redom viteza legije časti. Zdaj pa mu bo podelila še znak vojvode v umetnosti in humanistiki, ki so ga doselj prejeli še Paul Auster, Nadine Gordimer, Claude Levi-Strauss, Groucho Marx, Roger Moore, Jaenne Moreau, Roman Polanski, Patti Smith, Clint Eastwood.