Britanski tabloid ni vdrl v mobilne telefone zvezdnikov

Tabloid News of the World ni vdrl v mobilne telefone vidnih predstavnikov britanskega javnega življenja. Tako je po štiri mesece trajajoči preiskavi ugotovila britanska komisija, ki preiskuje kršitve medijev.

Objavljeno
09. november 2009 12.08
Posnetke in fotografije zlorab je objavil britanski časnik News of the World
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
London - Britanska komisija za pritožbe, ki preiskuje kršitve medijev, je danes zavrnila obtožbe, da je tabloid News of the World vdrl v mobilne telefone na stotine vidnih predstavnikov britanskega javnega življenja. Kot so sporočili po štiri mesece trajajoči preiskavi, ni dokazov, da je časnik spremljal glasovno pošto na mobilnih telefonih znanih oseb.

 

O domnevnem prisluškovanju je julija poročal britanski časnik Guardian, več oseb, ki naj bi jim vdrli v mobilne telefone, pa je tedaj napovedala tožbo proti tabloidu News of the World.

 

Komisija se je v preiskavi osredotočila na to, ali jo je tabloid zavedel v preiskavi o škandalu leta 2007 ter ali je po tem času še potekalo spremljanje mobilnih sporočil znanih osebnosti.

 

Leta 2007 sta bila namreč na zaporno kazen zaradi nezakonitega vdora v glasovno pošto sodelavcev britanskega prestolonaslednika, princa Williama, obsojena sodelavca tabloida. Tedanji glavni urednik News of the World je zaradi afere odstopil in je zdaj pristojen za stike z javnostmi v britanski opozicijski konservativni stranki.

 

Med tistimi, ki naj bi jim vdrli v predale za glasovno pošto na mobilnih telefonih, so bili po pisanju Guardiana, ki se je skliceval na vir iz Scotland Yarda, igralka Gwyneth Paltrow, pevec George Michael, nekdanji namestnik premiera John Prescott, londonski župan Boris Johnson, trener nogometnega kluba Manchester United Alex Ferguson in legendarni angleški nogometaš Alan Shearer.