Canski festival bo odprla 
Allenova komedija

Zadnji film ameriškega režiserja Woodyja Allena Midnight in Paris, v katerem igra tudi francoska prva dama Carla Bruni-Sarkozy, bo 11. maja odprl canski festival.

Objavljeno
06. februar 2011 21.37
Z. R.
Z. R.
Film Midnight in Paris nadaljuje režiserjevo evropsko serijo, saj je po Barceloni in Londonu prostor dogajanja novega filma Pariz. V romantični komediji, ki jo je petinsedemdesetletni Woody Allen posnel lani v francoski prestolnici in zanjo napisal tudi scenarij, igrajo še Owen Wilson, Marion Cotillard, Kathy Bates in Adrien Brody. Na festivalu bo film prikazan zunaj tekmovalnega programa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je direktor festivala Thierry Fremaux dejal, da je Allenov film »čudovito ljubezensko pismo Parizu«, v katerem podrobneje premisli teme svojih zadnjih filmov: razmerje človeka z zgodovino, umetnostjo, užitkom in življenjem. Tabloidi so se razpisali, da je francoska prva dama v vlogi same sebe tako slaba, da je Allen razmišljal, da bi jo izrezal iz končne različice filma, a si je potem premislil.

Woody Allen (rojen kot Allen Stewart Konigsberg) je po podatkih The Internet Movie Database doslej dobil tri oskarje, vendar je gotovo med največkrat nominiranimi avtorji za to in druga priznanja – dobil jih je kar 84, ima pa tudi 87 nominacij. To poleg njegove umetniške kakovosti nedvomno prinaša tudi izjemno obsežno delo, saj je po svojem prvem scenariju za Kaj je novega, mucka? (1965) že leto pozneje režiral svoj prvi film What's Up, Tiger Lily. V celoti se je podpisal pod 67 scenarijev, režiral je 47 filmov, v 41 filmih – večinoma svojih – pa je tudi zaigral. Pri svojih filmih poudarjeno izhaja iz literature, seksualnosti, filozofije, psihologije in judovske identitete.

V šovbiznisu je od petnajstega leta, ko je za lokalni časnik pisal šale, kmalu pa je začel nastopati tudi kot stand-up komik. Iz tistega časa je tudi anekdota, da ga je bilo tako strah javnega nastopanja, da si je med ploskanjem občinstva zakrival ušesa, zaradi česar je imel še več privržencev. Manj znana podrobnost je, da je tudi priznan džezovski klarinetist.

Fotografije s snemanja filma