Čaša nesmrtnosti pesniku Milanu Vincetiču

Nagrado čaša nesmrtnosti je ob svetovnem dnevu poezije včeraj zvečer na prireditvi Akademija Poetična Slovenija v Velenju prejel Milan Vincetič.

Objavljeno
22. marec 2007 11.30
Velenje - Nagrado čaša nesmrtnosti za sto vrhunskih slovenskih verzov, ki jo simbolizira bronasti kip Jureta Smoleta, je ob svetovnem dnevu poezije v sredo zvečer na prireditvi Akademija Poetična Slovenija v Velenju prejel Milan Vincetič, so potrdili na velenjski občini. Vincetič je pesnik, pisatelj, esejist, slovenist in urednik, doslej pa je objavil preko 20 knjig poezije in drugega avtorskega leposlovja. Za svoje delo je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Živi in ustvarja v Prekmurju.

Izbirali med 158. še neobjavljenimi pesniškimi cikli

Umetniško-strokovna žirija v sestavi dr. Sonja Hudej, Zoran Pevec in predsednik žirije Ivo Stropnik je nominirance izbrala med 158. še neobjavljenimi pesniškimi cikli. Med nominiranci so bili še Iztok Geister, Jurij Hudolin, Brane Mozetič in Vinko Möderndorfer.

Pesmi petih nominirancev in dodaten izbor pesmi 21 slovenskih pesnikov so objavljene v pomladanski številki revije za poezijo Lirikon 21, ki je specializirano nadaljevanje revije Poetikon in ki je s posebno izdajo pospremila svetovni dan poezije in pesniško akademijo v Velenju. Nagrada Čaša nesmrtnosti je bila prvič podeljena lani, prejel jo je Andrej Medved.

Velenje predstavil kandidaturo

Na prireditvi je mestna občina Velenje tudi prvič javno predstavila svoj del kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012. Velenje se je namreč na razpis ministrstva za kulturo za izbor mesta za nominacijo za EPK prijavilo skupaj s petimi drugimi mestnimi občinami. Prijavitelj projekta je mestna občina Maribor, vsaka ob občin partneric pa je prevzela koordinacijo aktivnosti na posameznih področjih. Velenje je tako koordinator področij Otroški programi, Industrijska dediščina in Literatura.