Častna gostja letošnje prireditve je Kitajska

S slovesno otvoritveno slovesnostjo se je na frankfurtskem sejmišču začel 61. Frankfurtski knjižni sejem, največja tovrstna prireditev na svetu. Letošnja gostja sejma je Kitajska.

Objavljeno
13. oktober 2009 21.35
Igor Bratož
Igor Bratož
Lansko leto, ko je bila gostja sejma Turčija, se je slovesnosti poleg turškega predsednika Abdullaha Gula udeležil nemški obrambni minister Frank-Walter Steinmeier. Letos, ko je gostja Kitajska, za kar so si organizatorji prizadevali poldrugo desetletje, pa je na odprtju kitajskemu podpredsedniku Xiju Jinpingu družbo delala nemška kanclerka Angela Merkel.

 

Predsednik Borznega združenja nemških založnikov in knjigotržcev Gottfried Honnefelder je to komentiral z besedami: »Navzočnost kanclerke razkriva pomen, ki ga naše politično vodstvo namenja kulturnemu dialogu s Kitajsko.« Omenjeni dialog se je prejšnji mesec začel s škandalom: na simpozij Kitajska in svet - percepcija in resničnost so organizatorji hoteli povabiti tudi kitajske disidentske avtorje, direktor sejma Jürgen Boos pa se je po odpovedi moral opravičiti tako uradni Kitajski, ki je zagrozila, da bodo kitajski udeleženci simpozij sicer zapustili, kot kritični nemški javnosti, ki mu je očitala, da je popustil kitajskim pritiskom in se nastopu disidentov odrekel.

 

Kitajska založniška in politična delegacija šteje 2000 ljudi, na petdnevni prireditvi, ki jo je uvedel nastop Pekinške opere, bodo razstavili več kot 7000 naslovov, moč svoje tri tisoč let stare založniške industrije pa so predstavili v knjigi, ki je izšla v kitajski, angleški in nemški različici.

 

Letošnjega sejma se udeležuje malo manj razstavljavcev kakor lani - okrog 6900 iz več kot 108 držav. V Frankfurtu bo nastopilo okoli tisoč pisateljev; med njimi pa bo največ pozornosti najverjetneje deležna dobitnica letošnje Nobelove nagrade za književnost Herta Müller. Slovensko založništvo se bo na sejmu lahko pohvalilo s predstavitvijo v vseh pogledih prestižnega faksimiliranega natisa Valvasorjeve grafične zbirke Iconotheca Valvasoriana v osemnajstih knjigah. Lani se je frankfurtskega sejma v petih dneh udeležilo 300.000 obiskovalcev.