Častni doktorat za Petra Weibla

Peter Weibel, predstojnik Centra za umetnost in medijske tehnologije (ZKM) v Karlsruheju, bo prejel častni doktorat Univerze za umetnost in design v Helsinkih na Finskem.

Objavljeno
07. januar 2007 18.50
Dunaj/Karlsruhe/Helsinki - Peter Weibel, predstojnik Centra za umetnost in medijske tehnologije (ZKM) v Karlsruheju, bo prejel častni doktorat Univerze za umetnost in design v Helsinkih na Finskem.

Kot so sporočili iz ZKM, gre za najvišje priznanje, ki ga lahko podeli visoka šola za izjemne zasluge v znanosti, umetnosti in družbenem angažmaju. Poleg Avstrijca Weibla bosta naziv častnega doktorja med drugim prejela bivši finski premier Paavo Lipponen in ameriška režiserka Thelma Schoonmaker. Slovesna podelitev nazivov bo 11. januarja na helsinški University of Art and Design.

Peter Weibel je sicer stari znanec Slovenije. Leta 2004 je ob 4. trienalu sodobne slovenske umetnosti (tačas v Ljubljani poteka 5. trienale U3) v slovenskem glavnem mestu predaval o novih medijih. Weibel je umetnik, kustos, medijski in umetnostni teoretik, profesor medijske teorije, študiral je književnost, film, matematiko, medicino in filozofijo na Dunaju in v Parizu. Zaslovel je z uspešnim vodenjem festivala Ars Electronica v Linzu. Weibel je, kot je znano, leta 1997 pripravil 2. trienale sodobne slovenske umetnosti U3.