Častni oskarjevec Ennio Morricone

Italijanski skladatelj Ennio Morricone, avtor glasbe za filme prijateljev Sergia Leoneja in Johna Carpenterja, bo 25. februarja prejel častnega oskarja za svoje življenjsko delo.

Objavljeno
14. december 2006 12.04
Ennio Morricone
Los Angeles - Italijanski skladatelj Ennio Morricone, proslavljeni avtor filmske glasbe, predvsem za filme svojega prijatelja Sergia Leoneja, bo 25. februarja prejel častnega oskarja za celotni opus, je v sredo sporočila Ameriška akademija za filmsko umetnost in znanost (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), organizatorica prestižne podelitve oskarjev.

V 45 letih ustvarjanja je mojster izvirne glasbe za filme napisal kakšnih 400 filmskih skladb, akademija pa mu je nagrado prisodila za njegov "veličasten in mnogovrsten prispevek k zakladnici filmske glasbe".

Ennio Morricone je med drugim zaslovel z glasbenim prispevkom za film Za prgišče dolarjev Sergia Leoneja. Napisal je glasbo tudi za vrsto drugih filmov, denimo za Kino Paradiž, Bilo je nekoč v Ameriki, Grdi, umazani, hudobni, Nedotakljivi in druge. Njegova glasba je nepogrešljivi sestavni del uspeha posameznega filma.

Morricone je bil petkrat nominiran za nagrado oskar, a je ni dobil nikoli doslej. V ožjem izboru je bil za glasbo za filme Rajski dnevi (1978), Misijon (1986), Nedotakljivi (1987), Bugsy (1991) in Malena (2000).

"Odbor ni upošteval zgolj zavidanja vredno število napisanih Morriconejevih skladb, temveč predvsem dejstvo, da jih je tako zelo veliko cenjenih in priljubljenih," je povedal predsednik akademije Sid Ganis.