Ceca na tv odru, Brendiju pa niti vabila

Sindikat slovenskih glasbenikov je zgrožen nad nastopom Cece v televizijski oddaji Spet doma. Nedopustna se jim zdi reklamira za koncert estradnice, ki pooseblja srbski nacionalizem.

Objavljeno
22. marec 2005 18.01
Svetlana Ražnjatović Ceca
Ljubljana – Slovenski glasbeniki, združeni v okviru Sindikata glasbenikov Slovenije, so zgroženi nad nedavnim nastopom srbske pevke Svetlane Ražnatović - Cece, vdove po vojnemu zločincu in kriminalcu Željku Ražnatoviću - Arkanu, v nedeljski večerni oddaji nacionalne televizije Spet doma. Nedopustno se jim zdi, da TVS v najelitnejšem terminu in v eni najbolj gledanih oddaji reklamira koncert estradnice, ki pooseblja srbski nacionalizem in najbolj okrutne poboje.

»Po drugi strani že dolgo ugotavljamo, da so slovenski glasbeni izvajalci v podrejenem položaju. Slovenska nacionalna televizija je Ražnatovićevi pripravila skorajda kraljevski sprejem. Naj opomnimo, da Ražnatovićeva še v matični Srbiji nima dostopa do tamkajšnje nacionalne televizije, zlasti potem, ko je bila v priporu z napisano obtožnico, da je skrivala zločince, ki naj bi umorili nekdanjega predsednika srbske vlade Zorana Đinđića so prepričani v pismu slovenskega glasbenega sindikata, ki ga je podpisal Dušan Uršič.

V nadaljevanju slovenski glasbeniki nacionalni televizijski hiši tudi očitajo, da se izogiba slovenskega turbofolka oziroma lahkotnejšega tipa glasbe, ki ga nekako poosebljajo Brendi, še posebej pa skupina Atomik Harmonik. »Če torej tako imenovani slovenski turbofolk ni zaželjen na TVS, se nam zdi nerazumljivo, zakaj se v "prime time" terminu brez pomislekov predvaja tovrstna glasba tujih izvajalcev.«

»Še nekaj o brezplačni reklami: spomnimo se, kako je bila pred leti pevka Simona Weiss odstranjena iz programskih vsebin TVS, ker je brez dogovora reklamirala svoj koncert v oddaji istega urednika, Maria Galuniča. Gospo Ražnatović pa kamere nacionalne televizije pričakajo že na letališču, nakar v oddaji Spet doma premierno najavijo njen bližajoči se koncert v Ljubljani,« so še zapisali člani sindikata slovenskih glasbenikov.

Vanja Vardjan, urednik razvedrilnega in športnega programa TV Slovenija je na prošnjo Dela odgovoril: »Programska politika Razvedrilnega programa TV Slovenija je odprta, v njej ni nikakršnih »črnih list« prepovedanih izvajalcev, izbor glasbenih gostov pa poteka po načelu: ustrezen gost v ustrezno oddajo.«

Več v sredini tiskani izdaji Dela