Četrta sezona abonmaja Glasbe sveta odpira vrata

Letošnja sezona abonmaja Glasbe sveta se bo začela z nastopom francoske zasedbe Lo'jo, ki v svoji glasbi združuje glasbene vplive nomadskih ljudstev, kot so Tuaregi in Romi, ter dub, šanson in druge zvrsti.

Objavljeno
03. februar 2007 15.32
Skupina Lo'jo
Ljubljana - Abonma Cankarjevega doma (CD) Glasbe sveta je namenjen predstavitvi stilsko in geografsko raznolikih glasbenih zvrsti. Letošnja četrta sezona se bo začela z nastopom francoske zasedbe Lo'jo v ponedeljek, 5. februarja, ob 20.15 v Linhartovi dvorani.

Lo'jo je večnarodnostna zasedba šestih glasbenikov, ki v svoji glasbi največkrat združuje glasbene vplive nomadskih ljudstev, kot so Tuaregi in Romi, ter dub, šanson in druge zvrsti. To dela njihovo glasbo samosvojo, prepričljivo in plesno.

Skupina Lo'jo je najpomembnejši francoski svetovni glasbeni izvozni izdelek

Lo'jo izhajajo iz umetniške skupine Lo'jo Triban, ki je nastala v začetku osemdesetih in je bila znana predvsem po uličnem gledališču. Kmalu po velikem uspehu albuma Mojo Radio (1998) je glasbeni del skupine skrčil ime na Lo'jo in postal francoski svetovni glasbeni izvozni izdelek številka ena.

Še pred nastopom na Drugi godbi 2002 so Lo'jo skupaj z domačimi Tuaregi soustanovili Festival v puščavi, ki vsako leto poteka severno od Timbuktuja. Festival je poskrbel za svetovno uveljavitev nekaj odličnih lokalnih nomadskih glasbenih skupin. Na ta način skušajo člani skupine nekonvencionalno predstaviti kulture narodov, ki so bili podvrženi francoski kolonizaciji.