Čokoladni Jezus razburil katolike

Galerija v newyorškem hotelu Roger Smith je bila prisiljena odstraniti umetniški kip Jezusa, potem ko se je nad stvaritvijo pritožil katoliški kardinal.

Objavljeno
01. april 2007 13.01
kip Jezusa umetnika Cosima Cavallara
New York - Galerija v newyorškem hotelu Roger Smith je bila prisiljena odstraniti kip Jezusa umetnika Cosima Cavallara, potem ko se je nad stvaritvijo pritožil katoliški kardinal Edward Egan, vodja krščanske organizacije Katoliška liga Bill Donohue pa je organiziral bojkot hotela. Katoliške voditelje je razburilo, da je bil kip Jezusa izdelan iz čokolade in naj bi predstavljal žalitev verskih čustev, ker ni imel zakritega mednožja.

Kot je dejal newyorški kardinal Egan, gre za "gnusno razstavo", Donahue pa je dejal, da gre za enega najhujših napadov na krščansko občutljivost vseh časov.

Donahue in umetnik Cavallaro, ki je znan po svojih kreacijah iz hrane, sta se že v petek zvečer živahno besedno spopadla na televiziji CNN. Debata je bila izjemno ostra. Cavallaro je Donahuea primerjal z nacisti in tudi talibani, Donahue pa mu je odgovoril, da ima srečo, da to ni res, ker bi sicer umetnik ostal še brez česar drugega razen lastne glave. Donahue je Cavallaru priporočil, naj svoj "zmazek" razstavi na kakšnem od odlagališč odpadkov v New Jerseyju.

Donahue je tako organiziral bojkot hotela ter poplavo telefonskih klicev v hotel in galerijo. Predsednik hotela Roger Smith, James Knowles, je nato popustil in ukazal kip odstraniti. Umetniški vodja galerije "Lab" Matt Semler pa je zatem iz protesta odstopil ter dejal, da niso imeli nikoli nobenega namena žaliti verskih čustev.

Kip Jezusa na namišljenem križu z razpetimi rokami je izdelan iz 100 kilogramov mlečne čokolade, avtor pa ga je poimenoval "My Sweet Lord“. Otvoritev razstave je bila predvidena za ponedeljek, Jezusov kip pa bi visel do velikonočne nedelje, nakar bi ga pojedli. Cavallaro upa, da ga bo lahko razstavil kje drugje.