Dalajlama na obisk na Tajvan

Tibetanski duhovni in verski vodja budistov dalajlama bo obiskal Tajvan. Obisk bi v normalnih okoliščinah sprožil val kritik uradnega Pekinga, kakšen pa bo odziv tokrat ni znano.

Objavljeno
27. avgust 2009 11.53
Mo. B.
Mo. B.
Taipei - Tibetanski duhovni in verski vodja budistov dalajlama bo konec avgusta obiskal Tajvan. Kako se bo na obisk odzval uradni Peking zaenkrat še ni znano.

Obiska dalajlame, ki je bil načrtovan za lansko leto, tajvanski predsednik Ma Ying-Jeou ni odobril, češ da še ni pravi čas. Vendar je sedaj ugodil želji opozicije, ki je verskega voditelja povabila, da bi nudil uteho žrtvam smrtonosnega tajfuna Morakot.

Kitajska oblast je v preteklosti obsojala vsakršni uradni obisk dalajlame, ki ga je označila kot nevarnega separatista. Tako naj bi obisk dvignil veliko prahu, saj uradni Peking vidi Tajvan kot del svojega teritorija. Vendar dopisniki BBC-ja meni, da obisk morda ne bo naletel na velik odpor Kitajske, saj se ta boji, da bi tako le speljali vodo na mlin opozicije, ki se prizadeva za neodvisnost tega območja.

Po peturnem sestanku z varnostnimi službami, je predsednik Tajvana Ying-Jeou dovolil obisk dalajlame, ki naj bi prispel 31. avgusta. Ta naj bi bil predvsem namenjen tolažbi žrtvam, ki jih je prizadel tajfun. "Odločili smo se, da dalajlama lahko obišče Tajvan in tu moli tako za umrle kot za preživele žrtve tajfuna," je povedal predsednik Ying-Jeou.

Dalajlama je že povedal, da se veseli obiska Tajvana, ki ga je željno pričakoval že nekaj časa.

Obisk bi v normalnih okoliščinah sprožil val kritik uradnega Pekinga, kakšen pa bo odziv tokrat ni znano. Kitajska oblast je namreč v zadnjem času močno izboljšala odnose s Tajvanom, saj s sedanjim predsednikom sodeluje veliko bolje kot z nekdanjim, ki se je prizadeval za neodvisno vodenje dežele. Predstavnik tajvanskega predsedniškega urada, je dejal, da sicer Pekinga še niso obvestili o odločitvi, vendar naj ta ne bi vplival na odnose s Kitajsko.