10 naj, naj ... Kdo razume novo slovenščino?

Ob cestni pici je v dopičnjaku čakala entreprenurja, ko ji je hajvan pomahal z gumištrudlom.

Objavljeno
18. februar 2014 17.50
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V petek bo naša materinščina nemara zvenela lepše, vsaj morala bi. Zaradi svetovnega dneva maternih jezikov, ki so ga pri Unescu razglasili ne zelo dolgo v preteklosti, leta 1999.

Po svetu so s praznovanjem tega dne, usmerjenega v promocijo dragocene jezikovne raznolikosti na našem planetu, začeli leto zatem, povod za to, da materinščino slavimo prav na 21. februar, pa je bil - kar je pri določanju datumov, primernih za promoviranje izbranih vrednot, žal često - znova tragičen.

21. februarja pred natanko 60 leti so policisti v Daki, tedaj še v okviru Pakistana, sedaj pa prestolnici Bangladeša, s streli kosili med študenti, ki so s protesti zahtevali priznanje bengalščine za drugi nacionalni jezik.

V Sloveniji so sedaj aktualne dileme o napredovanju tistega nacionalnega projekta oziroma zajetne knjige, v kateri je slovenščina od nekdaj najbolj doma - Slovarja slovenskega knjižnega jezika -, a lahko vzporedne zakladnice materinščine nastajajo tudi drugje, odmaknjene od akademskih vzorcev.

Že vrsto let, denimo, na spletnem slovarčku alternativnih izrazov in besednih zvez Razvezani jezik, simpatičnem interaktivnem spletnem slovarčku, »ki ga lahko pišemo vsi, brez delitve nalog, pretiranih napotkov in cenzure«. Tako na njegovem spletnem kotičku zagotavljajo ustvarjalci projekta, ki ga je sicer zasnovalo Društvo za domače raziskave.

Razvezani jezik je nastal leta 2004 in je torej vsakorvstnemu jezikanju namenjen že celo desetletje. Do kakšne mere je v tem času postal - recimo - »razvezan, ne po svoji krivdi« (saj ga lahko ustvarja vsak)? Prišel je do več kot 3700 gesel in 2300 člankov preko 1600 anonimnih piscev. Ponujamo vam izbor desetih izrazov, katerih začetnice ustrezajo prvim desetim črkam abecede, seveda pa se s klikom na povezavo odpre neprimerno več, silna besedna bogatija in vsakovrstne možne selekcije.

Ob marsičem pomisliš na priročno orodje za popravilo česarkoli, a lahko pomeni vse prej kot to.

1.

Abfirati

Imeti drisko.

2.

Baboštep

Skladenjska podstava te besede bi bila: tisti, ki štepa babo. Pazite, da je naglas na drugem zlogu, e pa je ozek! Glej tudi štep. Izumitelja te besede sta študenta ljubljanske slovenistike, in sicer jima je prišla na misel leta 2008 ob učenju za izpit iz besedotvorja, jo pa še zdaj s pridom uporabljata in širita naokrog.

3.

Cestna pica

Bruhati na cesti ali pločniku.

4.

Čikoperc

V stari ljubljanščini moje babice pepelnik.

5.

Dopičnjak

Najkrajša različica krila, ki se praviloma nosi preko hlač.

6.

Entreprenur

Slabšalno: kšeftar, »podjetnik«.

Besedo izgovorimo s poudarkom na »u«, da izpostavimo ironičen ton. V času nekritičnega občudovanja drznega podjetništva v stilu kdor ne riskira, ne profitira, odleže, če si iz angleščine izposodimo francosko izposojenko in jo še pokvečimo. Izraz se prilega podjetni osebi, ki se v medijih že prav nespodobno forsira kot poznavalec, strokovnjak.

7.

Fuglovž

Manjša neurejena sobica. Lahko tudi ptičja ali kakšna druga kletka. Ponekod izgovarjajo tudi foglež.

8.

Gumištrudl

Znan tudi kot pendrek.

To je priprava, ki jo plavi angel uporablja za umirjanje občanov. Spada torej med prisilna sredstva in ravnanje z njo določa Zakon o Policiji. Prav v razhajanju mnenj med občani in plavimi angeli glede upravičenosti uporabe gumištrudla v posameznih primerih se lepo kaže dialektično nasprotje med Državo in Državljani.

9.

Hajvan

Bedak, idiot.

Kaki hajvan si!

10.

Imeti rit kot Fapov blatnik

Označuje žensko z veliko zadnjico.

V nekdanji Jugoslaviji so najmanjše tovornjake izdelovali v Kragujevcu (Crvena zastava), srednje v Mariboru (TAM) in največje v Priboju (FAP). Za razloček od tamovcev, ki so imeli oglate, so imeli fapovci velike, okroglo zaobljene blatnike.

Nekdaj so rekli: Ma rit kt od banke vogu. (Banka ima čvrste, debele in velike zidove; ter s tem tudi vogale)

V ostalih republikah nekdanje Juge so tovornjake imenovali:

- fića (Fiatova licenca) - najmanjši tovornjak

- tamić ali dajc (Deutzeva licenca) - srednji tovornjak

- fapić (Saurerjeva, kasneje Mercedesova licenca) - težji tovornjak