14. pripovedovalski festival Pravljice danes

Zanimive ljudske zgodbe bodo Ljubljano 
zapolnjevale med 13. in 26. marcem, ko se bodo na različnih lokacijah potekal že 14. pripovedovalski festival Pravljice danes.

Objavljeno
08. marec 2011 19.34
Posodobljeno
09. marec 2011 06.15
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura
Za devetimi gorami in devetimi vodami živi pripovedovalski festival. Njegovo štirinajsto leto je nekaj prav posebnega. Dodobra so ga zagrabili hormoni, zrasel je in se poredil. Ljudje so ob njem ustavljajo še bolj kot ponavadi in se radi družijo z dobrodušnežem, saj ima na zalogi vedno več zanimivih, zabavnih in poučnih zgodb. Festival se je letos pripojil k projektu Ljubljana – svetovna prestolnica knjige, tudi zato se predstavlja z obsežnejšo programsko knjižico, v kateri so na naslovnici razkrili, da se bo začel 13., končal pa 26. marca. V naročje je sprejel nove sodelavce in sveža pripovedovalska imena, osnovna rdeča nit, ki se vsa leta plete skozi festival, pa ostaja ista – nastopajoči poslušalcem prosto pripovedujejo zgodbe iz različnih ljudskih izročil. Festival poleg stalnih vsebin – pripovedovalske predstave za otroke, pripovedovalski večeri za odrasle, nastop tujega gosta, odprta pripovedovalska tribuna, izobraževalni program – ponuja tudi ­obsežen spremljevalni program.

Že na predvečer festivala bodo filmska srečanja ob kavi v Kino­dvoru združila dedke, babice, sinove, hčere in vnuke. Mirjana Borčić bo z Anjo Štefan in Ireno Matko Lukan predstavila kratke animirane­ filme, posnete po priljubljenih slovenskih slikanicah, prisluhnili bomo tudi ljudskim pravljicam. Pod večer pa bodo ljudske pripovedke 
v izvirne rime zavili slovenski raperji na prijateljski tekmi v freestyle rapanju ljudskih zgodb na Metelkovi.

V nedeljo, 13. marca, bo v Klubu Cankarjevega doma festival odprla Svetlana Makarovič, ki je ob glasbeni spremljavi Milka Lazarja islandsko Sago o Njalu preoblikovala v sodobno baladno pripovedko; govori o pokončni Hallgerd ter njenem odnosu do neupravičenega nasilja in hinavščine. Islandsko izročilo se bo nadaljevalo z gostom Hjörleifurjem Stefánssonom, ki bo na predavanju na Filozofski fakulteti predstavil islandsko tradicijo in zgodbe iz preteklosti, nato pa bo ta vešči pripovedovalec, sicer kmet, tesar in študent etnologije – vse v eni osebi – z miti in legendami o trolih, duhovih in drugih bitjih zapolnil še Klub CD.

Drugi tuji predavatelj, Jack Zipes, teoretik na področju pravljic in aktiven pripovedovalec, bo na predavanju v Trubarjevi hiši literature pojasnil pomen pripovedovalskih delavnic v družini in šoli, dan pred tem pa v Kinodvoru poskušal dedisneyficirati filme s pravljično ­tematiko.

Namig o živosti

S podnaslovom Pravljice danes 2011 festival namiguje, da ljudskim pripovedim išče pot v današnji čas in opozarja na živost pripovedništva. V četrtek bo v Kosovelovi dvorani večer slovenskih ljudskih pripovedi, povedanih v narečju. Prisluhnili bomo pripovedkam v belokranjščini, štajerščini, notranjščini, gorenjščini, tolminščini, v porabskem in kraškem dialektu. Pripovedno tradicijo tujih dežel bodo na festivalu približali še Robert Riley (Velika Britanija), Ljiljana Kiš (Hrvaška), Silvia Šprajc (Mehika), Nigora Siddikova (Uzbekistan), Nebojša Pop Tasić (Srbija), Wan Hee Cho Irgl (Koreja), Dado Kebe (Mali) in Adnan Wala (Irak).

Novost letošnjega pripovedovalskega festivala bo večer Vic na vic v Kudu France Prešeren. Snovalke festivala so na novinarski konferenci povedale, da so se za to vsebino odločile, ker v določenih vicih lahko zaznamo zgodbeno strukturo. Te male zgodbe imajo sicer drugačno energijo, toda posebno moč. Vice bodo pripovedovali Boštjan Napotnik - Napo, Slavko Krušnik, Jiři Bezlaj, Jani Kovačič in Matjaž Rebolj. Plejadi izbranih pripovedovalcev se bodo zadnji večer pridružili znani Slovenci, vendar manj znani pripovedovalci, med njimi Eka Vogelnik, Polona Vetrih, Milček Komelj, Aleš Berger in Janez Hočevar - Rifle.

Čeprav so pripovedovalski večeri namenjeni predvsem zrelejšim in bolj osredotočenim poslušalcem, 
v slabih dveh tednih ne bo manjkalo pravljičnih dogodkov za mlade in najmlajše. Z glasbenim zaledjem se bodo pravljic lotili Jure Longyka, Boštjan Gombač, Žiga Golob in Brina Vogelnik na večerih v SEM. Omenimo še okroglo mizo, ob kateri se bodo raziskovalke pripovedništva spraševale, kaj se z ljudsko zgodbo dogaja v sodobnosti.