Arhitekturni dosežki londonskih olimpijskih iger 2012

Osrednja atrakcija iger 
so center vodnih športov Zahe Hadid, velodrom Hopkins arhitektov in razgledni stolp Anisha Kapoorja

Objavljeno
08. avgust 2011 20.19
Posodobljeno
09. avgust 2011 06.15
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Priprave na začetek 30. olimpijskih iger moderne dobe, ki bodo julija ­prihodnje leto v Londonu, so v polnem teku. To so igre, od katerih se veliko­ pričakuje – ne samo v športnem, tudi v arhitekturnem smislu. Nekaj ključnih prizorišč je že pod streho, med drugim vodni center, ki je delo arhitektke­ Zahe Hadid, in velodrom, delo Hopkins arhitektov.

Oboje je ­arhitekturni dosežek, vreden veličine olimpijskega dogodka. Olimpijska mesta z novimi stadioni in arenami vedno poskušajo preseči arhitekturne dosežke mest, ki so igre gostila pred njimi. London nima preproste naloge, saj so 
v Pekingu, ki je gostil olimpijske igre leta 2008, postavili nekaj impresivnih stavb, med drugim osrednji stadion Ptičje gnezdo, delo zvezdniških arhitektov Jacquesa Herzoga in Pierra de Meurona, ki pa so ga po olimpijskih igrah ­premalo uporabljali.

Na podlagi izkušenj s pekinškim stadionom so se načrtovalci londonskega stadiona odločili, da ga morajo zasnovati tako, da bo uporaben tudi po koncu iger. Arhitekturno podjetje Populous si je zato tribuno z osemdeset tisoč sedeži zamislilo tako, da jo po igrah lahko zmanjšajo na 25.000 sedežev.

Okrog stavbe je nameščen dvajset metrov visok kovinski ovoj, ki ščiti 108.500 kvadratnih metrov obsegajočo strukturo. Stadion je s treh strani obkrožen 
z vodnimi kanali, nanj pa je mogoče priti s petih strani po novozgrajenih mostovih. Ta kompaktna, fleksibilna, lahka in okolju prijazna stavba prav zaradi vseh teh lastnosti skoraj zagotovo ne bo najbolj impresivna arhitekturna znamenitost londonskih­ iger.

Center vodnih športov 
Zahe Hadid

Že dolgo je jasno, da je arhitekturno najbolj ambiciozen center vodnih športov, ki ga je zasnovala­ Zaha Hadid. In zdaj, ko je pod streho, se je potrdilo, da bo s sinusoidno obliko in z gladkimi linijami res zvezdniški objekt. Tudi to stavbo­ bodo po koncu iger prilagodili novim potrebam, tribune bodo iz 17.500 sedišč zmanjšali na 2500 sedišč. To bodo dosegli z odstranitvijo dveh klinastih struktur na vsaki strani. Potem bo objekt še lepši, pravijo poznavalci, saj klina motita njegove gladke linije in pogled na vhod v olimpijski park. Nad stavbo, ki je vhodni portal v olimpijski park, se pne štirideset metrov široka in 250 metrov dolga brv, po kateri bodo vstopali obiskovalci.

Nedaleč stran od olimpijskega parka je zrasla olimpijska vas. V njej bodo v času iger namestili 17.000 športnikov, po koncu dogodka pa jo bodo spremenili v 2800 novih stanovanj.

Razgledni stolp ArcelorMittal Orbit in velodrom

V resni konkurenci za najbolj zanimivo stavbo londonskih iger je tudi razgledni stolp The ArcelorMittal Orbit. Segal bo 115 metrov visoko, oblikoval pa ga je kipar Anish­ Kapoor skupaj z oblikovalcem in arhitektom Cecilom Balmondom. Narejen bo iz spleta neprekinjenih jeklenih cevi škrlatne barve, zanj pa bo značilen dramatičen mrežast vizualni učinek.

Na velodromu, še eni impresivni stavbi, ki so jo zasnovali Hopkins arhitekti, bodo kolesarske tekme, prostora pa bo za pet tisoč gledalcev. Ima hiperbolično-parabolično obliko in je iz jekla, zunanjost pa je obložena z lesom. Očitno je stavba prepričala strokovnjake, saj je najresnejša kandidatka za letošnjo osrednjo britansko arhitekturno nagrado Stirling.

Tradicionalisti 
so dobili premalo dela

Večina prizorišč londonskih iger je v vzhodnem Londonu, raztresena pa so tudi po drugih predelih mesta in po vsej Veliki Britaniji. Narejena bodo v različnih arhitekturnih slogih, čeprav prevladuje slog mehkih organskih oblik. Prav okrog tega so se, kot poroča Guardian, vnele polemike.

Na eni strani so tradicionalisti na čelu s princem Charlesom, na drugi pa zagovorniki sodobne arhitekture na čelu 
s Paulom Finchem, predsednikom državne nadzorne komisije za arhitekturo, ki daje soglasje za gradnjo z državnim denarjem podprtih stavb. Finch je nad sinusoidno stavbo Zahe Hadid in nad stadionom, ki ga je oblikoval Populous, navdušen, valižanski princ pa bi zagotovo dal prav tradicionalistično naravnanim arhitektom, ki v protestnem pismu ugotavljajo, da so v »olimpijskem poslu« dobili premalo dela in da so žrtve predsodkov proti tradicionalni arhitekturi. Jacques Rogge, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, je nad londonskimi tekmovališči, kot smo pisali pred nedavnim v Delu, navdušen. »Ko sem se sprehodil po olimpijskem stadionu, velodromu in areni za vodne športe, sem bil presenečen nad lepoto prizorišč. Londončani so zares odlično opravili svojo nalogo,« je izjavil.