Avtorske pravice: naj jih ureja Evropska unija ali jih bomo urejali sami?

Odbor za gospodarstvo DZ je o tem razmišljal na nedavni izredni seji.

Objavljeno
25. oktober 2012 17.32
V. P. S. , kultura
V. P. S. , kultura

Poslanci odbora za gospodarstvo Državnega zbora RS so na izredni seji 23. in 24. oktobra odločali o tem, ali vprašanje urejanja avtorskih pravic prepustiti evropski direktivi ali zadevo urediti z nacionalno zakonodajo.

Vprašanje se je odprlo ob predlogu direktive evropskega parlamenta in sveta o kolektivnem upravljanju avtorskih in sorodnih pravic ter izdajanju več ozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela za spletno uporabo na notranjem trgu.

Ker je vprašanje urejanja avtorskih pravic pomembno za slovensko identiteto, ohranitev jezika in kulture, je bila tudi dvodnevna razprava na odboru za gospodarstvo zelo pestra. Številni razpravljavci, med njimi ugledni slovenski ustvarjalci, so menili, da direktiva vsiljuje tujo kulturo in privilegira anglo-ameriško ustvarjalnost, prinaša poplavo cenenih filmov in glasbe v slovenske programe, domača produkcija pa izginja.

Tomaž Grubar (slovenski neodvisni producent) je menil, da Angelina Jolie, Robert De Niro in Rolling Stonesi opravljajo to, kar so včasih delali ameriški vojaki s puškami, enako Jan Plestenjak, ki je dejal, da se trenutno pri nas dogaja kolonializacija države brez enega ustreljenega metka.

Gal Gjurin je kritiziral predlog slovenskega zakona o avtorskih pravicah in opozoril na pomembnost obstoja ene kolektivne organizacije, ki pobira denar od avtorskih pravic. Matjaž Zupan iz Združenja SAZAS je opozoril, da prinaša nova evropska direktiva poenotenje evropskega trga in njegovo odprtost, pa tudi nevarnost, da se bo večji del posla odvijal v drugih državah in ne pri nas.

Sašo Polanec z Ekonomske fakultete je menil, da se bo ponudba domačih avtorjev na dolgi rok zmanjšala. Blaž Radojko iz Obrtne zbornice Slovenije je bil kritičen do predloga slovenskega zakona o avtorskih pravicah, evropska direktiva pa se mu je načeloma zdela sprejemljiva, saj je spisana na podlagi številnih analiz in strokovnih posvetovanj.

Monika Kirbiš Rojc z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je opozorila, da je direktiva unije še v začetni fazi priprave, prav tako je v medresorskem usklajevanju predlog spremenjenega slovenskega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Zato bo mogoče oboje v končni fazi priprave še uskladiti.

Po končani razpravi so se koalicijski poslanci odločili, da bomo to področje prepustili Bruslju in evropskim direktivam, opozicijski poslanci pa so glasovali proti.