Benetke zaradi križark na seznamu ogrožene svetovne dediščine

Na vrhuncu sezone se dnevno izkrca tudi po 20 tisoč turistov na križarjenjih, zaradi česar mesto v laguni zapuščajo domačini.

Objavljeno
09. oktober 2013 19.18
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V organizaciji World Monuments Fund, leta 1965 ustanovljeni fundaciji s sedežem v New Yorku, ki velja za največjo nevladno institucijo, usmerjeno v varovanje svetovne dediščine, so Benetke uvrstili na seznam ogroženih zakladov človeštva.

Na seznam, na katerem so zaradi vojne, denimo, dragoceni sirski spomeniki ali zaradi religiozne kratkovidnosti spomeniki v Maliju, ki so žrtve tamkajšnjih skrajnih islamistov.

Novico so objavili v časopisu The Art Newspaper. Benetke seveda niso žrtev vojne, ampak množice turistov. Predvsem tistih na križarjenjih. Pri World Monuments Fundu so ocenili, da prav tovrstna oblika turizma predstavlja v zadnjih letih lagunskemu mestu eno največjih groženj.

V zadnjih petih letih se je njihovo število povečalo za 400 odstotkov, ob vrhuncih sezone se na ogled mesta poda povprečno 20 tisoč tovrstnih turistov na dan. Kot pripišejo, imajo domačini tega dovolj. V zadnjem desetletju se jih je iz mesta izselila kar okoli polovica.

»Italijanska vlada bo gotovo morala reagirati na uvrstitev na ta seznam,« je objavo komentirala Anna Somers Cocks, direktorica časopisa in nekdanja predsednica organizacije Venice in Peril Fund, prav tako fundacije, v kateri so v minulih štirih desetletjih finančno podprli številne restavratorske posege v Benetkah. »Upam, da tega ne bodo razumeli kot zunanje vmešavanje, ampak kot naklonjeno zaskrbljenost,« je dodala.

Med italijansko kulturno dediščino je sicer na seznamu ogrožene kulturne dediščine zapisano tudi mesto Aquila, zaradi neučinkovitega reševanja tamkajšnje popotresne situacije. V mestu že od potresa leta 2009 ni mogoče živeti.

Slovenije na seznamu ni.