Bevk Perović arhitekti zmagali na arhitekturnem natečaju za NUK II

Slovenska arhitekturna zbornica je objavila nagrajence razpisa za NUK II. Prvo nagrado si je prislužil avtorski tim Bevk Perović.

Objavljeno
07. maj 2012 22.14
Posodobljeno
07. maj 2012 22.14
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je objavila nagrajence zaključenega razpisa za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za objekt s pripadajočo zunanjo ureditvijo »Narodna in univerzitetna knjižnica NUK II«.

Prvo nagrado na natečaju so dodelili avtorskemu timu Bevk Perović arhitekti (Matija Bevk, Vasa J. Perović, Blaž Goričan, Tina Marn, Ida Sedušak, Irene Salord, Andrej Ukmar, Jure Kozin, Jožef Kalčik, Urban Petranovič, Radim Louda, Davor Počivašek). Nagrada je vredna 36.000 evrov.

Drugo nagrado so si za svoj projekt prislužili avtorji Matej Blenkušm, Miloš Florijančič, Tomaž Mlinarič in Mitja Zorc.

Tretja nagrada na javnem arhitekturnem natečaju za NUK II je pripadla arhitekturnemu biroju Ravnikar Potokar.

Zbornica je izbrala še projekt za priznanje in tri projekte za znižano priznanje. Vse nagrajence in njihove arhitekturne rešitve si lahko ogledate tukaj.

Razpis za NUK II je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo po razveljavitvi vseh dotedanjih pogodb in aneksov v zvezi z gradnjo nove univerzitetne knjižnice razpisalo konec leta 2009. Načrt Marka Mušiča in njegovih sodelavcev, izbran na natečaju leta 1989, je po mnenju ministrstva postal arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno neustrezen.

V letu 2010 je bila izdelana nova programska naloga, študija preveritve prostorske programske postavitve novega objekta Nuka in projektna naloga, aprila 2011 pa sklenjena pogodba z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije za svetovanje pri pripravi in izvedbi natečaja.