Boj za lepo slovenščino na Soški fronti

V Slavističnem društvu Slovenije znova napovedujejo vsakoletni kongres. Tokratni bo med 3. in 5. oktobrom potekal na Severnem Primorskem.

Objavljeno
27. september 2013 14.46
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Slavističnem društvu Slovenije (oziroma zvezi društev, ki ga sestavljajo) s sedežem na ljubljanski Filozofski fakulteti med 3. in 5. oktobrom znova napovedujejo slavistični kongres, ki pa bo potekal na drugem geografskem kotičku Slovenije.

Organizirali ga bodo v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi, v gimnaziji v Novi Gorici, zatem pa se bodo podali še po poteh Soške fronte.

Prizorišče kongresa ni izbrano naključno, saj bo njegova osrednja pozornost veljala predstavitvi najmlajšega slovenskega slavističnega univerzitetnega središča, ki pod okriljem Univerze v Novi Gorici deluje od njene ustanovitve leta 2006.

Raziskovalci, učitelji in študenti bodo predstavili njeno znanstveno raziskovalno usmerjenost in pedagoško organiziranost, uspehe in dileme. V društvu zatrjujejo, da bo predstavitev mednarodne usmerjenosti tamkajšnjih raziskovalcev, ki slovenistično problematiko širijo v strokovno javnost po svetu, gotovo zanimiva, enako tudi oris delovanja številnih posameznikov, ki so v izpostavljenem področju Goriške kulturno in znanstveno delovali v času, ko o univerzi še ni bilo govora.

Ob predstavitvi lokalnega prostora napovedujejo še niz drugih tematskih razprav in dve okrogli mizi. Denimo o trenutno zelo aktualnem slovenskem slovaropisju v klasični in elektronski obliki, o pomislekih, ki spremljajo nastanek novih tovrstnih del, o aktualnostih, ki se nanašajo na pouk slovenščine, prav tako pa bodo obeležili 200. obletnico rojstva Frana Miklošiča.

Program je dostopen na spletnih straneh društva.