Dražbena hiša Sotheby's se širi na kitajski umetnostni trg

Sotheby's bo postala prva mednarodna dražbena hiša, ki bo lahko prodajala umetnine na največjem umetnostnem trgu na svetu - na Kitajskem.

Objavljeno
24. september 2012 11.50
jsu*PANC
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Hongkong - V petek je z družbo GeHua Art Company iz Pekinga, ki je v državni lasti, podpisala pogodbo o ustanovitvi skupne dražbene hiše z imenom Sotheby's (Beijing) Auction Company, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Če bo dogovor potrdila kitajska vlada, bo Sotheby's imela v lasti 80 odstotkov združenega podjetja. Na ta način bo močno okrepila svojo prisotnost na Kitajskem. Družba in njene tekmice, kot je Christie's, sicer redno organizirajo dražbe v Hongkongu, s katerimi pritegnejo pretežno kitajske kupce, ne smejo pa jih pripravljati na celini.

Novo podjetje se bo osredotočilo na prodajo sodobne umetnosti, vina, ur in nakita. Prvo dražbo bodo organizirali 27. septembra v pekinškem muzeju, na njem pa bodo ponudili zgolj kip kitajskega umetnika Wang Huaiqinga.

Kitajska je lani zabeležila 41-odstotno prodajo slik, kipov, instalacij, fotografij in risb, vrednih 4,8 milijarde dolarjev. S tem je po podatkih portala Artprice, ki zbira informacije o umetnostnem trgu, že drugo leto zapored obveljala za največji trg z umetninami na svetu.