Glazerjeve nagrade 2011: zapostavljeni novi mediji in arhitektura

Najvišje mariborsko priznanje na področju kulture, Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo dobil Stane Jurgec. Zgodovinarju dr. Darku Frišu, violončelistu Luki Šuliću in fotografu Matjažu Wenzlu pa bodo podelili Glazerjeve listine.

Objavljeno
14. marec 2011 18.01
Posodobljeno
14. marec 2011 18.22
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Stane Jurgec, ob ostalih dosežkih na področju glasbe tudi več kot dve desetletji umetniški vodja mariborske Opere in baleta, je letošnji dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, najvišjega mariborskega priznanja na področju kulture. Odbor za podelitev nagrad – letos je jubilejno leto, podelili jih bodo že petindvajsetič – je na podlagi predlogov podelil še tri Glazerjeve listine – zgodovinarju dr. Darku Frišu, violončelistu Luki Šuliću in fotografu Matjažu Wenzlu.

Umetniško pot Staneta Jurgca zaznamuje trideset let uspešnega delovanja na področju zborovskega petja, pihalnih orkestrov, kot predavatelja, pedagoga, ravnatelja srednje glasbene šole in profesorja na mariborski pedagoški akademiji. Mariborski, slovenski in tudi širši strokovni in laični javnosti je v spominu ostal predvsem kot umetniški direktor Opere in baleta SNG Maribor. V njegovem mandatu je bilo izvedenih več kot sto glasbeno-gledaliških premier, na oder mariborske Opere je znova pripeljal zapostavljeno opereto, prav tako je bila mariborska gledališka hiša prva, ki je v Sloveniji začela načrtno uprizarjati muzikale, med katerimi so bili številni pri nas izvedeni prvič.

Zgodovinar dr. Darko Friš je eden od ustanoviteljev in gonilna sila zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča, v okviru katerega je ustanovil znanstvenoraziskovalni inštitut in knjižno založbo, kot idejni vodja in organizator pa je izpeljal številne mednarodne simpozije. Violončelist Luka Šulić je začel nizati uspehe že leta 2009, ko je prejel prvo nagrado na tekmovanju Witolda Lutoslavskega v Varšavi, letos je zmagal v konkurenci najboljših študentov Kraljeve akademije v Londonu, širšemu krogu občinstva pa je znan tudi po priredbi skladbe Smooth Criminals, ki si jo je doslej na YouTubu ogledalo že več kot pet milijonov gledalcev.

Fotograf Matjaž Wenzel bo prejel Glazerjevo listino za fotografski projekt Hutterjeve kolonije v Mariboru, ki je homagge zgodovini, socialni arhitekturi, pa tudi »črni obrobi« mariborskega fotografskega kroga iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.