Idrčani ponosni na Paola Pasolinija

V Idriji, ki je tam kot otrok nekaj časa živel, se bodo zvrstili dogodki posvečeni Pasolinijevi 90-letnici.

Objavljeno
11. oktober 2012 18.50
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Idrija - Ob 90-letnici rojstva italijanskega pesnika in filmskega ustvarjalca Pier Paola Pasolinija (1922-1975) pripravljajo v Idriji več dogodkov. Osrednji bo potekal prihodnjo soboto, ko bodo pred vhodom v idrijsko občinsko stavbo odkrili spominsko obeležje italijanskemu ustvarjalcu, ki je kot otrok nekaj časa živel v Idriji.

Slavnostni govornik ob odkritju spominskega obeležja bo akademik Ciril Zlobec, zbrane pa bosta nagovorila tudi idrijski župan Bojan Sever in županja mesta Casarse Lavinia Clarotta. V tem mestu je Pasolini preživel svoje mladostno obdobje, je povedal pobudnik in član organizacijskega odbora Tomaž Pavšič, poroča STA.

Dogodki, ki jih Idrija posveča Pasolinijevi 90-letnici, se bodo pričeli že dan prej, ko bodo v razstavnem prostoru Pri črnem orlu odprli razstavo fotografij o Pasolinijevem življenju, ki jo pripravlja Študijski center PPP (Pier Paolo Pasolini) - Casarsa della Delizia. Razstavo bo od odprtja do 30. oktobra spremljalo neprekinjeno predvajanje dokumentarnega filma Majde Širca Ravnikar o Pasoliniju.

Spominsko ploščo je oblikoval arhitekt Silvij Jereb, ki je bil za to nalogo izbran že pred skoraj 20 leti.

Pier Paolo Pasolini je bil rojen leta 1922 v Bologni, kjer je študiral umetnostno zgodovino in filologijo. Umetnik je med letoma 1030 in 1931 skupaj s svojo družino živel v Idriji, kjer je obiskoval četrti razred osnovne šole.

Čeprav je Pasolini izven Italije poznan bolj kot režiser filmov, kot sta Medeja (1969) in Evangelij po Mateju (1964), je bil najprej in predvsem pisatelj.

Ob poeziji je pisal tudi gledališke igre, scenarije, eseje in članke. V svojem prvem romanu Otroci življenja (1955) opisuje dečka, ki od drobnih tatvin preide preko ropov do večjih kriminalnih dejanj. Knjigo so obsodili ne le Vatikan in krščanski demokrati, ki so bili tedaj na oblasti, ampak tudi italijanska komunistična partija, ki ji je sam pripadal.

Njegov naslednji roman Nasilno življenje (1959) je prav tako razburkal javnost z brutalno-realističnimi opisi bede in umazanije v revnih predelih mesta.

Pasolini je živel je nemirno življenje. V svojih filmih in pisanju je pogosto slavil homoseksualnost, a na splošno velja, da so se njegovi sovražniki na desnici bali predvsem njegovih političnih in novinarskih zapisov, še posebej kolumen za vodilni dnevnik Corriere della Sera.

Bil je med prvimi, ki je v komentarjih o seriji političnih umorov in bombnih atentatov v zgodnjih 70-ih letih v Italiji skrajno desnico povezal z italijanskimi tajnimi službami. Leta 1975 je bil umorjen.