Iz Kristusa je nastala lasata gorila

Osemdesetletna Španka z amaterskim restavriranjem freske iz 19. stoletja naredila škodo.

Objavljeno
24. avgust 2012 18.43
V. P. S., kultura
V. P. S., kultura

Osemdesetletna Cecilia Jimenez iz mesta Borja blizu Zaragoze se je znašla v centru medijskega viharja, ko je na svojo roko »popravila« fresko iz 19. stoletja Ecce Homo v cerkvi Santuario de Misericordia.

Fresko je naslikal slikar Elías García Martínez pred več kot stoletjem. Sicer ni zelo znana, a za lokalno skupnost je pomembna umetnina. Je tudi eno od dveh znanih ohranjenih del slikarja Martíneza in s tega vidika prava redkost.

Ker je cerkev zelo vlažna, je v zadnjem času freska začela propadati. To je Cecilio Jimenez spodbudilo, da se je lotila popravila na svojo roko. Njen izdelek je, kot je razvidno iz fotografij, porazen. Leta skrbnega Martínezovega dela, s katerim je ustvaril globino Jezusovega izraza, so odplaknjena z grobimi nanosi rdeče in rjave barve. Kristus si sploh ni več podoben, zdaj spominja na lasato gorilo, tako, kot bi jo naslikal petletni otrok.

Cecilia Jimenez je za špansko državno televizijo RTVE povedala, da so pri njihovi hiši navajeni, da vse sami popravijo, zato se je kar sama lotila »restavriranja« freske, s katere je po njenih besedah »barva odpadala kar v kosih«. Poleg tega se ji je zdelo pametno, da v času krize varčujejo z denarjem in ne najemajo dragih profesionalnih restavratorjev. Zanikala je, da se je dela lotila brez dovoljenja, župnik je po njenih besedah vedel za njeno početje. Poleg tega so jo pri delu videli vsi, ki so vstopili v cerkev, sploh ni šlo za skrivno akcijo. Brez župnikovega dovoljenja se takega projekta ne bi lotila, je dejala. Gospa Jimenez zdaj svoje dejanje obžaluje, saj ji izdelek ni všeč. Prav tako je nad popravilom razočaran župnik.

Dejanje ostarele gospe je prišlo v javnost pred dvema tednoma, ko je slikarjeva pravnukinja donirala nekaj njegovih del Centru de Estudios Borjanos. Po tej donaciji so se uslužbenci centra odpravili preverit stanje freske v cerkvi. Osupli so odkrili, da se je slika drastično spremenila. Ko so preverjali fotografije freske v arhivu, so ugotovili, da je na sliki iz leta 2010 freska le nekoliko poškodovana, junija letos je bila precej oguljena, ker je »restavratorka« očitno že začela svoje delo in sliko nekoliko »očistila«, sedanja podoba freske pa je izmaličenje do neprepoznavnosti.

Mestni svetnik Juan Maria de Ojeda je dejal, da je ta amaterski restavratorski poseg nezaslišan, čeprav je bil narejen z dobrim namenom. Po njegovih besedah zdaj iščejo rešitev, s katero bi ji povrnili prvotno stanje, toda upanja, da bi jim uspelo, je malo. Zato jo bodo najverjetneje prekrili s fotografijo izvirnika. Da bi bila ironija še večja – cerkev je prav zdaj po več letih čakanja dobila odobritev državne podpore za restavriranje te freske.

Uporabniki twitterja so včeraj izdelek gospe Jimenez iz Ecce Homo preimenovali v Ecce Mono – torej iz Glej človek v Glej opica.