Jože Trontelj novi predsednik UO Prešernovega sklada

Danes se je konstituiral novi Upravni odbor Prešernovega sklada.

Objavljeno
05. oktober 2012 14.48
bsa_Trontelj
S. Pe., kultura
S. Pe., kultura

Na današnji konstitutivni seji Upravnega odbora Prešernovega sklada (UO PS) v katerega je državni zbor 26. septembra letos imenoval dr. Janeza Bogataja, mag. Sreča Dragana, dr. Kajetana Gantarja, Jožeta Horvata, Slavka Hrena, dr. Andreja Inkreta, dr. Janka Kosa, dr. Lada Kralja, dr. Jožeta Kušarja, Lojzeta Lebiča, Katjo Pegan, Alenko Puhar, Huga Šekoranja, Rudija Španzla in dr. Jožeta Trontlja, so novoimenovani člani izvolili za predsednika UO PS akademika dr. Jožeta Trontlja, predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je novoizvoljenim članom UO PS v svojem nagovoru čestital in med drugim dejal, da ima »Upravni odbor Prešernovega sklada pomembno vlogo v slovenskem kulturnem prostoru, saj s podelitvijo nagrad ne samo nagrajuje, ampak tudi spodbuja ustvarjalce k uspešnejšemu delovanju na njihovih področjih ustvarjanja, poleg tega pa sodeluje tudi pri proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku.«

Dodal je še, da bo upravni odbor nadaljeval več kot šestdesetletno tradicijo podeljevanja nagrad in da bo hkrati sprejel izzive novega časa. Članom odbora je še zaželel uspešno delo in izrazil prepričanje, da bodo 8. februarja z izborom nagrajencev lahko sporočili, da kljub rezom slovenska ustvarjalnost še obstaja.