Kako hitro so prizadeta verska čustva

Včerajšnja maša ob strunjanskem križu nas je spomnila na nekatere umetniške akcije, ki so razžalile verska čustva.

Objavljeno
18. maj 2012 15.50
Tanja Cirman, Delo.si
Tanja Cirman, Delo.si
Ob nekaterih umetniških intervencijah v občutljivo versko simboliko, so se ponovno sprožili očitki o žaljenju verskih čustev, ki so jim ponekod sledile tudi kazenske ovadbe. Brez obtožb. Če pustimo ob strani umetniško vrednost posameznih projektov, se pri vsem tem zastavlja vprašanje umetniške svobode izražanja in seveda svoboda izražanja misli, tudi nestrinjanja ali celo odkritega sovraštva do cerkve, kot ga je nedavno v intervjuju izrazila umetnica Svetlana Makarovič. Umetnica si je za izjavo skoraj prislužila kazensko ovadbo. Skozi zgodovinsko perspektivo se je že nemalokrat kazal zapleten odnos med institucijo Cerkve in posameznimi umetniškimi smermi in znanstvenimi dognanji. Tok časa zaenkrat kaže v prid slednjih.

Afera Strelnikoff

Malo manj kot petnajst let je že od tega, ko je celjska glasbena skupina Strelnikoff na naslovnici svoje nove plošče Bitchcraft prikazala Marijo, ki namesto Jezusa pestuje podgano. Naslovnica, ki je bila mišljena kot protinapad na napad takratnega nadškofa in metropolita Franca Rodeta do pravice do svobodne izbire splava, je povzročila pravo afero. Nadškof Rode je v tem videl hujši napad na cerkev kot si jo je v svoji petdesetletni politični oblasti bil sposoben privoščiti komunizem. Člana zasedbe, Vasja Ocvirk in Sergej Steblovnik, sta na to odgovorila, da nista imela namena nikogar žaliti in da si, želita živeti v svobodni državi, kjer lahko vsak pove svoje mnenje in pravtako ima vsak pravico, da se s tem ne strinja. Skozi umetniško formo sta želela zgolj pokazati na zajamčeno pravico do splava. A verska čustva so bila razžaljena in na svečani maši posvečeni razžaljeni Materi in Kraljici vernosti na Brezjah se je zbralo okoli sedem tisoč vernikov. Stvar je prišla celo na sodišče. Pet let kasneje je sodišče ugotovilo, da avtorja nista žalila nikogar konkretno in da sta z naslovnico zgolj na samosvoj način protestirala proti stališču predstavnikov RKC do splava.

Križ v Strunjanu je gorel že pred desetimi leti

Dean Verzel in fotograf Goran Bertok sta podobno akcijo izpeljala pred desetimi leti in bila zaradi tedanjega dejanja kazensko ovadena, vendar sta bila kasneje na sodišču oproščena.

Marko Brecelj utiša zvonove

Avgusta 2003 pet starih koprskih zvonov s 54 metrov visokega zvonika ob cerkvi Marije vnebovzete pol dneva ne zvoni. Znani koprski svetnik Marko Brecelj namreč s štirimi somišljeniki zvonove ovije s tapisonom in jih polepi.

Laibach domnevno oskruni cerkev na Kumu

Po predstavitvi Laibachovega projekta Wat avgusta 2003 v delavskem domu v Trbovljah se pogostitev preseli v cerkvico svete Neže na Kumu, kjer Peter Mlakar z oddelka za čisto praktično filozofijo pri NSK s prižnice nagovori zbrano občinstvo. Katoliška cerkev dogajanje oceni kot skrunitev svetega prostora, zato cerkev blagoslovi.

Eclipse pod plaščem Matere Božje in Božjo šibo

Kazensko ovadbo si je prislužil tudi umetniški tandem Eclipse za performans 11 In emotion we break v galeriji Kapelica leta 2007. Če smo natančni, sam performans ni bil problematičen, problem je nastal, ko je bila ocena izvedbe in predvsem gola slika ene od izvajalk v podobi Marije, zavetnice Ptujske gore, ki pod svojim plaščem nudi zavetje ljudem, objavljena v Delu. Ovadbo je vložil Urad vlade za verske skupnosti. Slovenska škofovska konferenca pa je avtorico članka, fotografa in uredništvo Dela prijavila novinarskem častnem razsodišču.