Kardelj, Kidrič, Vidmar in drugi udeleženci Kočevskega zbora na nov način

V Pokrajinskem muzeju Kočevje ob 70-letnici prenovili stalno zbirko o tamkajšnjem zboru odposlancev slovenskega naroda.

Objavljeno
26. september 2013 15.49
V. U., STA
V. U., STA

Prihodnji teden dni bo od zasedanja zbora odposlancev slovenskega naroda med 1. in 3. oktobrom 1943 v nekoč Sokolskem in danes Šeškovem domu v Kočevju minilo natanko sedem desetletij.

V Pokrajinskem muzeju Kočevje, v katerem skrbijo za stalno muzejsko predstavitev tega ključnega dogodka v slovenski zgodovini druge svetovne vojne po kapitulaciji fašistične Italije, znanem tudi po geslu »Narod si bo pisal sodbo sam« iz Cankarjevih Hlapcev, so se na obletnico vsekakor pripravili.

Stalno postavitev v Šeškovem domu so prenovili, osvežili izbor razstavljenih del in celoto opremili s sodobnim pristopom do informiranja.

V ospredju postavitve seveda ostaja legendarni dolenjski umetnik in med drugo svetovno vojno izvrsten kronist Božidar Jakac (1899-1989), katerega dela tokrat v muzeju predstavljajo z novo postavitvijo Božidar Jakac - interpret, opisovalec, kronist. Odprtje bo nocoj ob 19. uri.

Gre za znamenite risbe, na katerih je Jakac obravnaval medvojne teme, zasedanje zbora, dogajanje v bunkerju na Kočevskem rogu, partizanske bolnišnice, ranjence, razne manifestacije, srečanja, partizanska druženja ob ognju ter drugo dogajanje na takratnem osvobojenem ozemlju.

Pri beleženju dogajanja je uporabljal tudi filmsko kamero. Po njegovi zaslugi so ohranjeni ne le umetniški, temveč tudi fotografski in filmski posnetki zasedanja v Kočevju. Jakac je na omenjenem zasedanju žrtvoval tudi dragoceno skicirko, da je lahko vanjo zbral podpise odposlancev in gostov. V ta njegov zvezek, ki ga hrani Pokrajinski muzej Kočevje in predstavlja neprecenljiv dokument, pa se je podpisalo 619 od skupaj 746 navzočih.

Jakčeva zbirka risb v Pokrajinskem muzeju Kočevje je nastala z več donacijami samega umetnika in njegove žene Tatjane Jakac, zanimivo pa je, da - kot pove avtorica prenove, kustosinja muzeja Nadja Kovačič, če jo poprosiš za fotografije Jakčevih del za objavo - v muzeju nimajo avtorskih pravic za njihovo objavo.

Tako je tudi edina Jakčeva skica partizana ob napovedi razstave na muzejevem spletišču prekrita z napisom »Vse pravice so pridržane na ime Primož Pablo Miklavc Turnher«.

Kako je to skladno z željo obeh donatorjev?

Zato objavljamo fotografijo dvorane Šeškovega doma iz dokumentacije muzeja.