Kultura v letu 2014: Dva tisoč let Emone

V slovenski prestolnici se bomo vse leto  2014 spominjali korenin mesta in pred dvema tisočletjema ustanovljene Emone.

Objavljeno
31. december 2013 18.22
 Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura
Starim Rimljanom se bo leta 2014 kolcalo, ali pa se bodo v zemlji obračali, kot se tudi reče, kadar se o nekom razmišlja veliko, običajno brez njegove vednosti. V slovenski prestolnici se bomo namreč vse leto spominjali korenin mesta, saj je minilo dva tisoč let od ustanovitve rimske Emone na tleh današnje Ljubljane.

Dogodkov bo veliko, na ljubljanski mestni občini so nam sporočili, da je program že zdaj obsežen in da je še v fazi nastajanja. Celoletno praznovanje bo obsegalo tri večje razstave. V Cankarjevem domu bo od maja do oktobra arheološka razstava Aueae Iasae, Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) pripravljajo arheološko razstavo Emona - mesto v imperiju, ki bo na ogled od konca maja prihodnje leto do maja 2015, v Narodnem muzeju Slovenije pa bodo postavili razstavo, ki bo izpostavila pomen Rimljanov za širše območje Slovenije (od maja 2014 do maja 2015).

Na mestni občini so povedali, da bodo v sodelovanju z javnimi zavodi, šolami in vrtci ter drugimi ustanovami pripravljali ustvarjalne­ in izobraževalne delavnice, raznovrstne uprizoritvene dogodke,­ razstave in predstavitve ter ­usposabljanja.

Februarja bodo objavili razpisa za sofinanciranje projektov v okviru Emone 2000 ter s področja podpornih storitev v vzgoji in izobraževanju ter prostem času otrok. Pripravili bodo tudi posebno tematsko promocijsko in informativno gradivo.

Na spletni strani Mestnega muzeja in galerij mesta Ljubljane beremo,­ da so v začetku 1. stoletja Rimljani na prostoru današnjega središča­ Ljubljane, ob levem bregu Ljubljanice, postavili svojo kolonijo Julio Emono. Glede na pred skoraj stoletjem odkrit napisni kamen danes vemo, da je Emona v drugi polovici leta 14 ali v začetku leta 15 že stala in da sta v njej cesarja Avgust in Tiberij dala zgraditi večjo javno zgradbo, morda obzidje s stolpi.

Emona je cvetela od 1. do 5. stoletja. Imela je pravokotni tloris z osrednjim trgom (forumom) in sistem pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Pod cestami so v smeri zahod-vzhod tekle kloake, večji kanalizacijski kanali, ki so odvajali odpadno vodo v Ljubljanico. Mesto je obdajalo obzidje s stolpi ...

In žalosten konec ... Leta 452 so Emono porušili Huni z Atilo na čelu, v času preseljevanja narodov pa je mesto za dolga desetletja zagrnil somrak. Slovanski predniki so v te kraje prišli ob koncu 6. stoletja in začeli graditi naselbino v varnem zavetju grajskega griča. Postopoma je nastajalo srednjeveško mesto.

In danes smo 2. januarja 2014. Ljubljana živi naprej.