Kulturni zavodi: pametni direktorji in črni scenariji

So v kulturnih zavodih res prejeli navodilo ministrstva o odpuščanju zaposlenih?

Objavljeno
20. september 2012 11.59
Posodobljeno
20. september 2012 12.03
SLOVENIJA,LJUBLJANA,4.2.2009, DRAMA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
S. Pe., T. J., kultura
S. Pe., T. J., kultura

Je ministrstvo za izo­bra­ževanje,­ znanost, kulturo in šport (MIZKŠ)­ javne kulturne zavode­ res obvestilo o zmanjšanju števila redno zaposlenih za desetino?­ Govorice iz nekaterih kulturnih­ krogov smo preverili pri pristojnih­ na ministrstvu in v ­nekaterih kulturnih hišah.

Služba za odnose z javnostjo pri Ministrstvu za izo­bra­ževanje,­ znanost, kulturo in šport je včeraj odgovorila, da takšnih dopisov niso pošiljali. Zapisali so, da »izhodišča o nadaljnjih ukrepih še niso sprejeta«.

V MGL ne pričakujejo dodatnih zapletov

V Mestnem gledališču ljubljanskem so nam potrdili, da je MIZKŠ kot njihov glavni financer z odločbo po rebalansu 2012 sicer zmanjšal namenska sredstva za bruto plače za 4,3 odstotka (a se obenem zavezal, da bo o morebitnih manjkajočih sredstvih za ta namen do konca leta »odločil naknadno«). Ocenjujejo, da pomeni zmanjšanje potrebnih sredstev za izplačilo plač po rebalansu le 35 odstotkov mesečnega izplačila za ta namen, kar bodo ustrezno nadomestili z notranjimi ukrepi skrbnega in gospodarnega poslovanja.

Tudi v SNG Drami Ljubljana so nam potrdili sporočilo gornje odločbe, le da zgoraj omenjeno dodatno obrazložitev k njej razumejo kot zavezo in napoved financerja, da bo o realizaciji na osnovi vseh objektivnih dejstev odločeno šele ob koncu leta. Zato poslujejo v skladu z veljavno sprejetim programom in finančnim načrtom ter do konca leta ne pričakujejo dodatnih zapletov.

Mitja Rotovnik, direktor Cankarjevega doma, o takem obvestilu ne ve nič in dodaja: »Zavedamo se, da nas lahko doleti tudi zmanjšanje sofinanciranja iz proračuna. Vsak pameten direktor mora že danes misliti na mogoč črni scenarij. Današnji podatek o težavah financiranja EPK s strani mariborske občine me je dodatno opozoril, da bo z denarjem za kulturo v prihodnje precej hudo.«

V NG že vsaj tri leta varčujejo

Barbara Jaki
, direktorica Narodne galerije, je o dosedanjih varčevalnih ukrepih povedala, da so po spomladanski začasni odločbi dobili 10,4 odstotka manj sredstev kot leta 2011, za izvedbo programa pa kar 58,8 odstotka manj denarja. S končno odločbo, ki je bila izdana poleti, se je to razmerje nekoliko popravilo, plače do konca leta niso ogrožene, še vedno pa nimajo sredstev za investicijsko vzdrževanje in fiksne stroške. »Varčujemo ne, ker nimamo kaj privarčevati. Režemo, zmanjšujemo in odpovedujemo pa se na vseh koncih – že vsaj tri leta.«

V ljubljanski Operi navodila o zmanjševanju števila zaposlenih prav tako niso prejeli.