Ljubljana od zdaj bogatejša za spomenik Gustavu Mahlerju

»Mahler je bil po rasti majhen, s tipično telesno hibo begajočega koraka in takšnega ga kaže tudi naš kip.«

Objavljeno
01. julij 2011 14.36
Posodobljeno
01. julij 2011 16.22
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
LJUBLJANA - Opoldne so na Dvornem trgu odkrili kip dirigenta in skladatelja Gustava Mahlerja, ki je v začetku svoje glasbene poti, v sezoni 1881/1882, deloval v Ljubljani.

Nekaj besed o Mahlerju je, preden so kip slavnostno odkrili nekdanji župan Jože Strgar, nekdanja županja Nuša Kerševan, avtor kipa Bojan Kunaver ter župan Zoran Janković, zbranemu občinstvu namenil dirigent Uroš Lajovic: »Mahler je bil po rasti majhen, s tipično telesno hibo begajočega koraka in takšnega ga kaže tudi naš kip. Lahko bi rekli, da v fizičnem smislu ni bil atraktiven, popolnoma drugačen je bil seveda v duhovnem smislu. Kip prikazuje Mahlerja v trenutku popolnega zloma. Rahlo nagnjen naprej, v rokah drži neko glasbilo, ki mu ne vemo imena. Kipar Bojan Kunaver, Mahlerjev poznavalec in občudovalec, je kip poimenoval enkrat Slovo, drugič spet Pesem o zemlji. Glasbilo, ki ga umetnik drži v roki, se nanaša na zapis v skicah desete, zadnje, nedokončane simfonije, pisane v času Mahlerjeve dokončne zakonske krize. Kipar nam je s tem glasbilom postavil uganko ter s tem postavil kip v sfero nedosežnega.«

Postavitev kipa zaokrožuje praznovanje skladateljevih obletnic rojstva in smrti (1860-1911), ki sta ju Slovenska filharmonija in RTV SLovenija v pretekli sezoni počastili s ciklom Premiki in zamiki. Hkrati pa predstavlja skok v konec tedna, katerega zaključek bo v nedeljo, 3.7. ob 21. uri zazvenel v skladateljevi monumentalni Simfoniji tisočev na Kongresnem trgu.