Ljubljana prejela evropsko nagrado za preureditev nabrežij in mostov

S svojim delom je skupina arhitektov nadaljevala Plečnikovo vizijo in rečni sistem povezala z urbanimi vzorci.

Objavljeno
26. april 2012 13.43
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Barcelona - Ljubljana je dobitnica Evropske nagrade za urbani javni prostor 2012, in sicer za preureditev nabrežij in mostov na Ljubljanici v predelu starega mestnega jedra. Nagrado bienalno podeljuje šest evropskih institucij, njen namen pa je prepoznati ter spodbujati ustvarjanje in izboljšanje javnega prostora.

S projektom preureditve nabrežij in mostov so v slovenski prestolnici začeli leta 2004, konkretnega dela pa so se lotili leta 2006. Sodelovali so arhitekt Boris Podrecca, Atelier arhitekti (Jurij Kobe, Špela Kokalj, Maja Kovačič, Urša Podlipnik, Ljuba DallaValle, Jakov Brdar, Nataša Blažko, Tanja (Bojc) Paulin in Tomaž Habič), BB arhitekti (Breda Bizjak), atelje Vozlič (Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič), Dans arhitekti (Miha Dešman, Katarina Pirkmajer Dešman in Eva Fišer Berlot), Trije arhitekti (Andrej Mercina, Ksenija Intihar, Nina Juratovec in Nika Svetina), Medprostor (Jerneja Fischer Knap, Rok Žnidaršič in Samo Mlakar) ter Urbi (Saša Dalla Valle in Tea Fink).

Preureditev nabrežij in mostov na Ljubljanici je rezultat skupnega dela, pri čemer gre za vrsto zelo različnih posegov. Z njim je poudarjena vloga Ljubljanice pri oblikovanju mesta. Preureditev kaže tudi, kako je mogoče povezati rečni sistem z urbanimi vzorci, pri tem pa se ohranja tako občutek kontinuitete kot tudi edinstvenost posameznih prostorov. Delo je, glede na to, da gre za zelo obsežen projekt, pri katerem je sodelovalo več različnih arhitektov, ki so poskušali nadaljevati vizijo Jožeta Plečnika o ureditvi nabrežij in mostov Ljubljanice, tudi izjemno po svoji celovitosti, je zapisano na spletni publicspace.org.

Z Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2012 je bil nagrajen tudi projekt Turo de Rovira v Barceloni, ki se je posvetil ureditvi in izboljšanju dostopnosti do razgledne točke, na kateri se nahajajo ostanki protiletalskega obrambnega položaja.

Nagrado od leta 2000 podeljuje Center sodobne kulture v Barceloni s soorganizatorji Arhitekturnim centrom Dunaj, Arhitekturno fundacijo London, Mestom arhitekture in dediščine v Parizu, Nizozemskim arhitekturnim inštitutom v Rotterdamu, Muzejem finske arhitekture v Helsinkih in Nemškim arhitekturnim muzejem v Frankfurtu.