Muzejsko zbirko v Sarajevu varuje policija

Po 124 letih Narodni muzej v Sarajevu zaradi nerešenega financiranja zapira vrata. Zaposleni plač niso prejeli že leto dni.

Objavljeno
04. oktober 2012 18.07
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Sarajevo - Sarajevski Narodni muzej, ki velja za najstarejšo muzejsko institucijo v državi, že 18 let nima rešenega vprašanja financiranja, zato se je uprava odločila, da hišo danes zapre. Muzej je zadnja leta preživel zaradi donacij, zdaj pa so te usahnile. Zaposleni plač niso prejeli že leto dni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Uprava muzeja je sporočila, da ne želi več prevzemati odgovornosti za muzejske artefakte. V muzeju so zaradi neplačanih računov izklopili elektriko, alarmni sistem ne deluje več. Vodstvo muzeja je za varovanje na pomoč poklicalo policijo.

Muzej vse od podpisa Daytonskega sporazuma nima rešenega statusnega vprašanja, zato so se nakopičili tudi številni dolgovi. Oblasti Republike Srbske namreč ne pristanejo na to, da se mora sedem ključnih kulturnih in znanstvenih institucij, ki so delovale v nekdanji republiki BiH, obravnavati kot ustanove državnega pomena ter da se morajo financirati iz državnega proračuna.

Muzej se ponaša z bogatimi arheološkimi, prirodoslovnimi in zgodovinskimi zbirkami, njegov največji zaklad pa je original sarajevske Hagade. Gre za neprecenljivo delo, ki priča o zgodovini sefardskih Judov na tem območju, Hino povzema STA.