Na Dnevih evropske kulturne dediščine letos 250 dogodkov

V enem izmed 90 krajev, ki gostijo 23. slovensko izdajo Dnevov evropske kulturne dediščine, lahko za nekaj ur postanete tudi konservator.

Objavljeno
23. september 2013 19.04
medved/brestanica
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brestanica - Na razstavi o stoletju organiziranega varovanja kulturne dediščine na Slovenskem se boste lahko seznanili s primeri uspešne prenove objektov in delom zaposlenih na pristojnem zavodu, vključno z najnovejšimi metodami, kot je lasersko skeniranje površja.

V brezplačnih delavnicah lahko ob predstavitvi restavrirane freske na fasadi krške Mencingerjeve hiše spoznate osnove konservatorsko-restavratorskega poklica. Morda vas v grajskem okolju pritegne prikaz veščin in znanj rokodelstva, kjer bodo izdelki iz lesa, gline, blaga in testa nastajali kot nekoč.

Vsi omenjeni dogodki bodo, vsaj deloma, potekali na lani obnovljenem brestaniškem gradu, kjer se v soboto odprejo Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD). A živahno bo po celi Sloveniji. Do 5. oktobra se bo namreč v 90 krajih širom države zvrstilo več kot 250 brezplačnih dogodkov.

»Brestanica je bila izbrana, ker 13-mesečna obnova gradu zelo lepo uokvirja letošnjo temo DEKD, stoletno nepretrgano skrb za kulturno dediščino (leta 1913 je bil za Kranjsko imenovan deželni konservator France Stele),« pravi koordinatorka projekta na zavodu Nataša Gorenc.

Ob lanskoletnih dnevih, posvečenih ohranjanju prič preteklosti, je bilo organizirano 180 dogodkov, med 160 sodelujočimi organizaciji je bilo 50 društev, ki tudi sama sodelujejo pri promocijah. Število obiskovalcev se je z 10.000 leta 1999 povečalo na lanskih 28.000.

Na letošnjih 23. dnevih DEKD Gorenčeva pričakuje še izdatnejše zanimanje javnosti: »Spomladi smo organizirali 11 regionalnih srečanj, kar je kar razširilo krog sodelujočih. Ciljna skupina so letos tudi mladi, zastavili smo teden kulturne dediščine po šolah. Institucije si vedno bolj želimo odpirati svoja vrata in vzpodbuditi dvosmeren odnos.«

Ob srečanjih za širše množice, kot sta sobotna igrana predstava o avtohtonem rumenem jabolku za otroke in izdelovanje mečev 5. oktobra (oboje Brestanica), bodo številni dogodki posvečeni stroki in bolj zahtevni javnosti.

Celjska enota zavoda bo predstavila razstavo in film o delovanju spomeniške službe v regiji, Mariborska enota bo razstavljala v sedmih krajih na vzhodu države, ljubljanska organizira strokovno vodenje po Trubarjevi domačiji. Novomeška enota bo gostila predstavitev svetovne dediščine na Hrvaškem, piranska izbrane raziskave podvodne arheologije na Slovenskem, novogoriška pa simpozij konservatorjev na temo nepremične kulturne dediščine v Logu v Trenti.