Na Dunajskem tednu oblikovanja tudi izdelki Nika Kralja

V avstrijski prestolnici bo od 28. septembra do 7. oktobra 2012 potekal Vienna Design Week.

Objavljeno
24. september 2012 13.30
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Dunaj - Na Dunajskem tednu oblikovanja se bo tokrat prvič predstavila tudi Slovenija. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo na Dunaju predstavil dela legende slovenskega industrijskega oblikovanja Nika Kralja.

V sklopu tedna oblikovanja se bo v desetih dneh na različnih prizoriščih zvrstilo več kot 100 prireditev. Osrednji del festivala pa predstavlja projekt, v sklopu katerega povabijo izbrane oblikovalce, naj eksperimentalno sodelujejo z dunajskimi poslovnimi lokali in podjetji, povzema STA.

MAO bo med 3. in 15. oktobrom skupaj s centrom Skica na Dunajskem tednu oblikovanja predstavljal razstavo legende in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja Nika Kralja. Postavitev z naslovom Niko Kralj: Kralj stolov v Arhitekturnem centru Dunaj bo predstavila retrospektivni pregled Kraljevega dela, njegove oblikovalske poti in vlogo, ki jo je odigral pri razvoju oblikovalske stroke v Sloveniji. Prvič bodo v tujini na ogled njegovi arhivi, skice, fotografije, prototipi in končni izdelki iz zbirke MAO. Med njimi so najpomembnejši zložljivi naslanjač Rex, serija Lupina, 4455 in modularno sistemsko pohištvo Futura.

Niko Kralj se uvršča med najpomembnejše industrijske oblikovalce 20. stoletja na svetu. Njegova oblikovalska kariera je dolga in poleg več izpeljank znamenitega stola Rex obsega oblikovanje številnih stolov in pohištvenih sistemov. Inovativne rešitve, ki jih je Kralj uporabil pri oblikovanju pohištva in drugih izdelkov, so prispevale k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije in razvoju kulture bivanja v Sloveniji.

Razstava v Arhitekturnem centru Dunaj bo prirejena pregledna razstava Kraljevega dela, ki je bila pod naslovom Niko Kralj: Neznani znani oblikovalec v začetku letošnjega leta na ogled v Ljubljani.