Nagrada Maksa Fabianija tokrat v roke ljubljanskih urbanistov

Nagrajeni projekti so nominirani kot slovenska nacionalna selekcija za evropsko planersko nagrado.

Objavljeno
28. september 2013 18.05
SLOVENIJA LJUBLJANA 06.11.2012 MAGISTRAT MOL MESTNA HISA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
S. M., Delo.si/STA
S. M., Delo.si/STA

Društvo urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije, ustanova Maks Fabiani in občina Komen so danes v Štanjelu podelili nagrado za posebne dosežke na področju urbanizma, piše STA.

Projekti, nagrajeni z nagrado ali priznanjem Maks Fabiani, so nominirani kot slovenska nacionalna selekcija za evropsko planersko nagrado.

Letos so nagrado za posebne dosežke na področju prostorskega planiranja prejeli pripravljavci občinskega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana, in sicer Mestna občina Ljubljana za vodenje, financiranje in koordinacijo priprave urbanističnega načrta, ter izdelovalci Ljubljanski urbanistični zavod, Urbanistični inštitut RS in biro Oikos, ki se ukvarja predvsem z varstvom okolja.

Govorniki na slavnostni podelitvi so opozorili predvsem na probleme, s katerimi se tako strokovna urbanistična znanost kot lokalna okolja srečujejo v zadnjih letih. Tako je komenski župan Danijel Božič opozoril na nedopustne napake, ki se dogajajo z degradiranjem okolja tako na Krasu kot drugje v Sloveniji. Če so bile nekoč pozidave smiselne in v skladu z naravo in potrebami ljudi, pa danes prihaja do hudih napak, ki uničujejo krajino. Tega bi se morali zavedati tudi zakonodajalci in skupaj s strokovno javnostjo pripraviti takšno zakonodajo, ki bo podpirala razvoj in ohranjala krajino tudi za prihodnje rodove, je dejal.

Da je to mogoče, je poudaril tudi vodja komisije za podelitev letošnje nagrade Andrej Pogačnik, ki je izpostavil primere dobre prakse v skandinavskih državah. Predvsem pa bi po njegovem mnenju morali imeti več posluha tudi načrtovalci prostora, saj je ceste, vetrne elektrarne in drugo infrastrukturo mogoče umestiti v prostor tako, da se z njim zlije in ne uničuje krajine.

Nagrado Maksa Fabianija za izjemne dosežke na področju urbanizma in prostorskega planiranja so začeli podeljevati leta 2006. Ker jo podeljujejo vsaki dve leti, je to šele četrta nagrada zapored. Ker pa je tudi nagrada ogledalo časa, je bilo v zadnjih letih zaradi gospodarske krize na izbiro manj investicij in s tem tudi manj projektov.

Eden najbolj znanih arhitektov in urbanistov na Slovenskem Maks Fabiani se je rodil v bližnji vasi Kobdilj, družinska grobnica Fabianijevih pa je na pokopališču pri cerkvici sv. Gregorja v Kobdilju.

Fabiani ima posebno mesto tudi v Kvadratnem stolpu štanjelskega gradu. V njem je stalna razstava, nastala kot poklon velikemu Kraševcu, dodaja STA.