Nocoj steče 12. edicija Rdečih zor

Na mednarodni dan žensk se bo v Ljubljani začel 12. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore. Festival v prvi vrsti tematizira položaj žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Festival bo do petka med drugim ponudil razstave, predstavitve publikacij, pogovore in koncerte.

Objavljeno
08. marec 2011 08.59
Posodobljeno
08. marec 2011 09.22
Ta.C., delo.si
Ta.C., delo.si
Ljubljana - Mednarodni festival Rdeče zore se bo pričel ob 17. uri v klubu Tiffany (AKC Metelkova mesto) s pogovorom Stanislave Repar in Ive Jevtič o feminističnih publikacijah založbe KUD Apokalipsa.

Na festivalu bodo med drugim razstavljale Eva Lučka Kozak, Kristina Posilović in Lea Kralj Jager, slednja v Zaklonišču, novem razstavnem prostoru v Parku slovenske reformacije. Alenka Sottler, Kiki Omerzel in duo Lukatarina se bodo predstavile v Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova mesto z razstavo Podobe popolnosti?, ki kritizira stereotipno prikazovanje ženskih podob in vlog.

V sredo bosta v klubu Tiffany potekali predstavitvi slovarja lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transseksualnih, transspolnih in queer izrazov z naslovom LGBT slovar in publikacije Lezbične, feministične in ženske študije, ki je bibliografija LGBT knjig, tematskih revij in umetnostnih katalogov v slovenskem jeziku, poroča STA.

Rdeče zore bodo med drugim ponudile še koncert improvizirane glasbe Neže Naglič in Irene Tomažin, delavnici izdelave spolnih pripomočkov in predavanje Marie Dion o feminističnem in protiokupacijskem aktivizmu v izraelski Haifi. Dionova se bo predstavila še z intervencijo v javni prostor z naslovom V tvoji podobi, ki bo na ogled v četrtek od 21.30 dalje na zidovih AKC Metelkove mesta.

Konec aprila bo organizator festivala, društvo KUD Mreža, izdal zbornik intervjujev s preteklimi in sedanjimi organizatorkami festivala z naslovom Rdečke razsajajo!. Spletna stran festivala navaja misel pisateljice Suzane Tratnik, ki opozarja, kako zelo pomembno je govoriti o feminizmu in feminizmih, saj zaradi razpršitve feminističnih iniciativ iz 80. let danes obstaja lažni vtis, da feminizma ne potrebujemo več.