Pokopališča kot turistična zanimivost

Od 12. do 15 septembra bo v Mariboru potekala konferenca na temo promocije pokopališčkot turistične ponudbe.

Objavljeno
13. september 2012 13.44
Pokopališče Žale, Ljubljana
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Pogrebno podjetje Maribor kot predsedujoči Združenju evropsko pomembnih pokopališč (ASCE) te dni gosti konferenco na temo promocije pokopališč v turistične namene. V okviru dogodka bodo danes zvečer v Parku spominov na pokopališču Dobrava odprli mednarodno razstavo fotografij z evropskih pokopališč Vrtovi duš, piše STA.

Konferenca, ki bo potekala med 12. in 15. septembrom, se bo osredotočila na promocijo pokopališč in njihovo vlogo pri oblikovanju turistične ponudbe mest. Člani združenja ASCE obravnavajo pokopališča kot muzej na prostem oziroma pomemben del kulturne dediščine. Ob tem spodbujajo lokalne skupnosti k ohranjanju, zaščiti in restavriranju pokopališč, saj lahko to prispeva tudi k socialno-ekonomskemu razvoju teh skupnosti.

Pogrebno podjetje Maribor je štiriletno predsedovanje Združenju evropsko pomembnih pokopališč prevzelo septembra lani. Na lanski letni skupščini ASCE je mesto Maribor tudi kandidiralo za pripravo letne konference v letošnjem letu in bilo za to tudi izbrano. V prejšnjih letih so te konference potekale v Barceloni, Bologni, Genovi in drugih velikih mestih.

V združenju, ki ima sedež v Italiji, sodeluje 22 držav oziroma 130 mest. »V tem združenju so vsa pomembna evropska pokopališča, kot so dunajsko, berlinsko, pariško, londonsko,« je pojasnila direktorica pogrebnega podjetja Lidija Pliberšek. Iz Slovenije so na zemljevidu ASCE ljubljanske Žale in mariborsko Pobrežje. »Z ureditvijo Parka spomina tudi pokopališče Dobrava izpolnjuje kriterije, da postane član združenja ASCE in se tako vpiše na zemljevid evropsko pomembnih pokopališč.«

Letna konferenca je priložnost za pogovor o možnostih dodatne poglobitve in razširitve sodelovanja v obliki skupnih projektov. Letošnje se bo udeležilo približno 100 strokovnjakov s področja arhitekture, zgodovine in vodenja pokopališč, poroča STA.

V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) bodo danes ob 19.30 na območju Parka spominov odprli razstavo fotografij Evropska pokopališča: Vrtovi duš, raznolikosti in dediščine. Razstavo bodo odprli veleposlaniki Španije, Cipra in Francije, slavnostni govornik bo mariborski župan Franc Kangler.

Mednarodna razstava prinaša bogato sporočilo o zgodovinski in kulturni dediščini evropskih pokopališč. Nastala je pod okriljem evropskega projekta EUCEMET, v katerem poleg združenja ASCE sodelujejo še partnerska mesta Aviles iz Španije, Nebbiu s Korzike in Nikozija s Cipra. Njegov glavni namen je predstavitev kulturno-zgodovinske dediščine evropskih pokopališč lokalnemu prebivalstvu in turistom.