Poudarek na 
vizualni etnografiji

Z današnjim dnem se začenjajo letošnji mednarodni Dnevi etnografskega filma, ki bodo v Slovenskem etnografskem muzeju in Kinodvoru trajali do petka. Med sto desetimi filmi iz šestindvajsetih držav je žirija v redni program umestila dvaindvajset naslovov. Letošnji dobitnik plakete Nika Kureta je dr. Boris Kuhar.

Objavljeno
07. marec 2011 11.18
Posodobljeno
07. marec 2011 16.45
Milan Vogel, kultura
Milan Vogel, kultura
Z današnjim dnem se začenjajo letošnji mednarodni Dnevi etnografskega filma, ki bodo v Slovenskem etnografskem muzeju in Kinodvoru trajali do petka. Da se ne bi zgodilo kot lani, ko so zaradi reorganizacije odpadli, je Slovensko etnološko društvo kot glavni pobudnik in organizator podpisalo pismo o nameri s svojima partnerjema Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU in Slovenskim etnografskim muzejem. Komisija, v kateri sta poleg direktorja festivala Naška Križnarja še Nadja Valentinčič Furlan in Sandra Jazbec, je pripravila sicer natrpan, a zanimiv program.

Da je zanimanje za Dneve etnografskega filma (DEF), ki so tudi član Evropske koordinacije festivalov antropološkega filma CAFFE, veliko, kaže dejstvo, da se je pravočasno prijavilo sto deset filmov iz petindvajsetih držav in Slovenije, med katerimi je selekcijska komisija odbrala dvaindvajset filmov za redni program, trinajst za študentski, osem za sekcijo vizualne etnografije in štiri filme za posebni program, ki je posvečen španskemu etnografskemu filmu oz. vizualni antropologiji v Barceloni. Po besedah Naška Križnarja DEF s svojim izborom »kažejo podobo sodobnega etnografskega filma, katerega značilnosti so približevanje makro kulturnim položajem vsakdanjega življenja, občutljivost za vprašanja medkulturnih stikov in posameznih življenjskih zgodb, skoraj bolestno privatnih, a vendar tako značilnih za današnje možnosti posameznika, da delujejo tudi globalno«.

Uradni začetek DEF bo sicer šele danes zvečer, vendar se delovno začenjajo že ob 9. uri dopoldne s projekcijo treh filmov na temo vizualne etnografije. Okrog vizualne etnografije, zlasti na področju nesnovne kulturne dediščine in njene vloge pri kandidiranju za vpis v register nacionalne dediščina, se bo vrtelo precej dogajanja, saj bo v sredo s podporo Slovenske nacionalne komisije Unesco organizirana tudi okrogla miza, ki ji bo ob 14. uri v Kinodvoru sledila predstavitev vizualne antropologije v Barceloni. Prvi današnji dopoldanski film je delo Nadje Valentinčil Furlan in je povezan s projektom Galerija pripovedovalcev, ki poteka ob stalni razstavi Jaz, mi in drugi; podobe mojega sveta v SEM. Jelka Pšajd je svoj dokumentarec posvetila izdelavi in uporabi »šintlnov« (skodel) na Pohorju, Primož Časl pa vizualni podpori gledališke predstave.

V torek bodo na vrsti študentski filmi, ob 16.30 pa se bo v Kinodvor z italijanskim filmom Angelsko mesto začel še redni program. Znan je tudi letošnji dobitnik Plakete Nika Kureta: prejel jo bo dolgoletni ravnatelj Slovenskega etnografskega muzeja dr. Boris Kuhar za svoje filmsko delovanje, katerega začetki segajo v leto 1963.