Prepletenost arhitekture in vode v ustvarjanju Aleša Šelige

V atriju Pokrajinskega muzeja Koper bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo arhitekta Aleša Šeliga z naslovom Arhitektura in voda.

Objavljeno
12. julij 2012 19.35
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Koper - Na razstavi Arhitektura in voda bo predstavljenih sedem arhitekturnih projektov, povezanih z vodo, ki so nastali v zadnjih desetih letih, nekateri izmed njih tudi v novi in dopolnjeni podobi.

Nekateri od projektov so bili med zmagovalci mednarodnih arhitekturnih natečajev, nekateri pa so nastali kot plod arhitektovih vizij in njegovega pogleda na svet. Zaradi njihove daljnosežnosti jih večine še ni možno realizirati, nekateri pa so bili realizirani delno. Na tokratni razstavi so projekti prvič predstavljeni skupaj, piše STA.

Projekt turističnega naselja Havaji na otoku Maui, ki je sestavni del otočja Havaji, želi odgovoriti na vprašanja o meji in stiku med zemljo in vodo. Upoštevana je primarna funkcionalnost objektov, najbolj značilna pa je njihova postavitev na palmovih drevesih, uporaba lokalnih gradiv in naravni postopek odvajanja vlage iz objektov.

Arhitekturna rešitev projekta turističnega naselja Sarawak na otoku Borneo se aplikativno nanaša na identifikacijske elemente danega okolja - tropski deževni pragozd, slap z jezerom itd. Objekti so zasnovani v obliki vodnih kapelj. Obodna opna je sestavljena iz večslojnih materialov, ki v sebi združujejo več funkcij.

Projekt hotela pod vodo oziroma atola ali otoka v morju s svojim nadvodnim delom ohranja človekovo bivanjsko izkušnjo ter zvezo med kopnim in nebom, s podvodnim delom pa dodaja znanim sferam vodni element. Konstrukcijsko je zasnovan enako, kot so zasnovani konstrukcijski sistemi naftnih ploščadi. Nadvodni del je v sistem pritrjen gibljivo, podvodni del pa je pritrjen na osnovno konstrukcijsko ogrodje. Nadvodni del je namenjen dostopni komunikaciji, peščeni plaži in komunikaciji s podvodnim delom objekta, ki je programsko zasnovan kot klasični hotelski objekt.

Umetni otok Adria ima dva temeljna namena: poleg splošne atrakcije turističnega značaja predstavlja umetni otok sožitje treh sosednjih držav, ki ga obkrožajo - Hrvaške, Italije in Slovenije, ki so hkrati njegove lastnice. Oddaljenost otoka od kopnih delov vseh treh držav je od osem do 12 navtičnih milj, njegova velikost je 20 hektarjev. Otok je zasnovan kot lagunska oblika z zaključeno celoto hotelskega kompleksa v marini.

Plavajoči hotel predstavlja nekakšen hibrid, ki ni niti ladja niti hiša. Poleg lastne mobilnosti je opremljen z vso potrebno osnovno infrastrukturo in samozadostnim energetskim potencialom.

Predvidena postavitev turističnega kompleksa Ljubljansko barje je ob gradu Bistra, na zahodnem robu Ljubljanskega barja. Programsko je kompleks načrtovan kot sožitje klasičnega tipa hotelskega kompleksa z arhetipskimi elementi vsebinske celote barja. Glavno jedro programske zasnove celotnega kompleksa predstavlja na novo načrtovano močvirno jezero, ki z že dano vodno povezavo omogoča vodno povezavo s prestolnico. Del jezera je kot ekološki varovani del naravnega habitata, v centralnem delu jezera pa je umeščeno apartmajsko naselje.

Projekt Virus ima izhodišče v mitološki celini, imenovani Mu. Ta je stala na območju Tihega ocena, naseljena s pribežniki z drugih celin. S postavitvijo nove celine, ki bo uporabljala napredne tehnologije, ki omogočajo samozadostnost preživetja, s pravilno družbeno ureditvijo in katarzično očiščenostjo naseljene človeške populacije, bo ta novi zametek postal kot pozitivni virus, ki se nezadržno širi. S svojo pojavnostjo bo vplival na ostali svet.