Prešernovo gledališče še vedno brez direktorja

Kranjski mestni svetniki so se odločili ponoviti razpis. Za vršilko dolžnosti so za obdobje največ enega leta ali do imenovanja novega direktorja potrdili Mirjam Drnovšček, ki gledališče začasno vodi že po odločitvi sveta zavoda.

Objavljeno
16. februar 2011 21.08
Tanja Cirman, delo.si
Tanja Cirman, delo.si
Kranj - Za novo direktorico Prešernovega gledališča Kranj so mestni svetniki po opravljenem razpisu že junija 2010 imenovali režiserko Ivano Djilas, vendar se je na sklep in obvestilo o izbiri pritožil dosedanji direktor Borut Veselko. Upravno sodišče RS je oba občinska akta odpravilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Ker je gledališče s 1. februarjem 2011 tako ostalo brez direktorja (staremu se je mandat iztekel, novi pa zaradi odločitve sodišča ni bil imenovan), je za čas do imenovanja vršilca dolžnosti direktorja oziroma direktorja Svet zavoda po predhodnem pozitivnem mnenju strokovnega sveta odločil, da za nujne zadeve pri vodenju zavoda pooblasti Mirjam Drnovšček, ki sicer v gledališču vodi marketing in odnose z javnostjo.

Mestni svetniki so danes tako odločali o dveh zadevah: o imenovanju vršilca dolžnosti in ponovnem postopku izbire direktorja. Za največ eno leto oziroma do imenovanja novega direktorja so skoraj soglasno potrdili Mirjam Drnovšček, več dilem pa je bilo glede ponovitve postopka imenovanja direktorja, poroča STA.

Nekateri svetniki so namreč v interesu hitrosti postopka predlagali, da direktorja imenujejo že na današnji seji, kljub temu, da je občinska uprava na dnevni red uvrstila predlog o ponovitvi celotnega razpisa. Upravno sodišče namreč ni zahtevalo celotne ponovitve postopka, hkrati pa je po informacijah nekaterih svetnikov Djilasova že aktivno sredi priprav za prevzem direktorskega stolčka.

Nekaj kranjskih svetnikov je zmotilo tudi dejstvo, da nihče od obeh kandidatov ne živi v Kranju, vendar se je razprava po nekaj minutah vročekrvnosti hudomušno zaključila z ugotovitvijo, da tudi sam Prešeren po rodu ni bil Kranjčan. Izmed 28 prisotnih svetnikov jih je na koncu 22 podprlo predlog o ponovitvi celotnega