Slovenski šolski muzej poslej tudi telovadnica?

Vlada želi najstarejši slovenski specializirani muzej spojiti z mladim Muzejem športa. V šolskem muzeju je završalo, govorijo celo o ukinitvi muzeja.

Objavljeno
04. september 2013 13.54
uho_Solski muzej
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, na katerem so bili še pod prejšnjo vlado skupaj z ministrstvom za kulturo stisnjeni v znano »superministrstvo«, so sredi minulega meseca v medresorsko usklajevanje na generalni sekretariat vlade posredovali predlog o stvaritvi »supermuzeja«.

Sestavljal bi ga Slovenski šolski muzej, ki je z letnico ustanovitve 1898 najstarejši tukajšnji specializirani muzej - letos praznuje 115-letnico delovanja -, in šele leta 2000 ustanovljeni Muzej športa.

V šolskem muzeju je ob načrtovani združitvi obeh v nov javni zavod Muzej šolstva in športa Republike Slovenije - završalo.

»O smiselnosti in nepredvidljivih posledicah takega združevanja pred tem ni bilo narejene nobene strokovne analize,« piše direktor muzeja Stane Okoliš in dodaja, da strokovna javnost, posebej šolska, pri tem sploh ni sodelovala.

»Strokovno nevzdržna je tudi kratka obrazložitev predloga sklepov, v kateri se predlagatelj sklicuje na »podobno vsebinsko zasnovo« obeh muzejev. Po takšni argumentaciji lahko v Sloveniji združimo vse muzeje v en vsedržavni muzej.«

V muzeju so zaskrbljeni nad drugačno logiko, ki bi utegnila prevladati, namreč nad preveč izpostavljeno vlogo športa.

»Nobenih zagotovil ni, da se to ne bo zgodilo. Prav nasprotno, sestava novega sveta zavoda, v katerem bo predstavnika zainteresirane javnosti imenoval Olimpijski komite Slovenije - združenje športnih zvez, nas prepričuje, da bo šport, ki v družbi prevzema vse večji vpliv, postopoma prevzel tudi skupni muzej,« dodaja direktor.

»Ker verjamemo, da si tako Slovenski šolski muzej kot tudi Muzej športa zaslužita boljšo perspektivo razvoja kot dva samostojna javna zavoda, pozivamo odgovorne na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, na Ministrstvu za kulturo ter na Vladi RS, da v dobrobit strokovnosti, vzgojno-pedagoškemu bogastvu slovenske šolske preteklosti in v podporo krepitvi kulturne zavesti umaknejo načrtovani predlog sklepov in pred dokončno odločitvijo omogočijo javno razpravo ob sodelovanju stroke, posebej šolske, in zainteresirane javnosti.«

V Okoliševem pismu, ki je pod naslovom Proti ukinitvi Slovenskega šolskega muzeja zaokrožilo po elektronski pošti, za podporo prosijo tudi vse, ki jim za muzej ni vseeno.

Prosijo, da pisma podpore pošljete na elektronska naslova ministra Jerneja Pikala (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) in državnega sekretarja Aljuša Petrinača (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). Cenili bodo, če tudi njim samim (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Vsaj do petka, 6. septembra.