Štart 50. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture

Na jubilejni izdaji se bo 114 udeležencev posvetilo prihodnosti slovenščine ter slovenistik po svetu.

Objavljeno
30. junij 2014 14.17
Posodobljeno
30. junij 2014 15.00
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

V Centru za slovenščino kot drugi/tuji jezik ljubljanske Filozofske fakultete znova napovedujejo tradicionalni Seminar slovenskega jezika, literature in kulture, vsakoletno izobraževalno srečanje, katerega tradicija sega vse do prve izdaje leta 1965 in ki je namenjeno predvsem tujim slavistom – zlasti slovenistom - univerzitetnim učiteljem, znanstvenim delavcem in študentom – pa tudi prevajalcem ter kulturnim in prosvetnim delavcem iz slovenskega zamejstva.

Letos, ko bo seminar v znamenju jubilejne 50. izdaje, je nanj prijavljenih 114 udeležencev, kar je precej več od lanskih 83, med njimi pa bo 88 študentov in 26 zaposlenih iz kar 26 držav. Najštevilčnejši bodo udeleženci iz Avstrije, 17 jih bo, sledijo Poljska s 15, Italija s 14, Nemčija s 7 in tako naprej, vse do najbolj oddaljenih Japonske in Argentine.

Letošnja tema seminarja je Prihodnost v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi, začenja se danes, slovesen uvod vanj pa bo jutri ob 19. uri na Ljubljanskem gradu, kjer bosta v sozvočju z jubilejem svoje spomine na seminar uvodoma predstavila dr. Martina Oražen in dr. Matjaž Kmecl, sledili bodo še drugi govorci, med njimi predstojnica Oddelka za slovenistiko dr. Alojzija Zupan Sosič in predstojnik Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik dr. Marko Stabej, osrednja točka na programu seminarja pa bosta mednarodna konferenca Prihodnost slovenščine in slovenistik po svetu in okrogla miza Slovenska jezikovna prihodnost, ki bosta potekali in jutri in pojutrišnjem.

Prav tako že danes je stekel tudi drugi tradicionalni projekt Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik, že 33. izdaja Poletne šole slovenskega jezika, intenzivni tečaj slovenščine s spremljevalnim programom, na katerem napovedujejo 104 udeležence iz 27 držav. Med njimi tudi 29 udeležencev s slovenskim poreklom, ki sicer živijo v tujini in so prejeli štipendijo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.