Svetovni dražbeni rekordi ob žvižgih

Na tradicionalni novembrski dražbi povojne moderne in sodobne umetnosti so kupci zapravili kar 316 milijonov ameriških dolarjev.

Objavljeno
10. november 2011 16.44
Posodobljeno
10. november 2011 19.22
V. U., kultura
V. U., kultura

Včeraj so se najprej - brez spremstva policistov in varnostnikov ni šlo - ob ogorčenih vzklikih tipa »Sram vas bodi!« ali »Tega si ne zaslužite!« s strani pripadnikov gibanja Occupy Wall Street, ki so po poročanju agencij proteste razširili tudi na politiko elitnih dražbenih hiš, prebili do vrat newyorške Sotheby'sove poslovalnice, zatem pa na tradicionalni novembrski dražbi povojne moderne in sodobne umetnosti zapravili kar 316 milijonov ameriških dolarjev (233 milijonov evrov).

In na usta dražiteljev, ki so od ponujenih lotov pričakovali največ 270 milijonov dolarjev, narisali prešerne nasmeške, izražene tudi v izjavi, da jim tako dobro ni šlo vse od nastopa finančne krize v sezoni 2008.

Sedmo nadstropje, v katerem je osrednja Sotheby'sova dražbena dvorana, je bilo dovolj odmaknjeno od ceste, hrupa in žvižgov protestnikov. Dražba je postregla s kar nekaj rekordi, pri čemer se je za izrazito »inn« izkazala povojna abstrakcije, s katero so dosegli kar tretjino izplena. Za ponovitev vtisa, da je trženje vizualne umetnosti imuno na akutno črnogledost ekonomistov po svetu, je bila zaslužna predvsem prodaja slike 1949-A-No. 1 Američana Clyfforda Stilla, ki je z izkupičkom 61,7 milijonov dolarjev prejšnji dražbeni rekord za kak izdelek tega slikarja (21,3 milijonov) pustila daleč za seboj. Od njene prodaje so pričakovali največ 35 milijonov ...

Tudi druga Stillova slika, 1949-Y-No. 2, je z iztrženimi 31,4 milijoni star rekord presegla, za 19,7 milijonov pa so lastnika, denimo, zamenjale tudi Tri študije za avtoportret Francisa Bacona.

Med še ustvarjajočimi pa jo je najbolje odnesel nemški slikarski superzvezdnik Gerhard Richter, katerega Abstraktna slika je dosegla 20,8 milijonov.

Tudi pri newyorškem Christie'su so bili predvčerajšnjim več kot zadovoljni. S sliko Lahko vidim celo sobo ... in v njej ni nikogar ter 43,2 milijona zanjo so dosegli nov rekord za opus Roya Lichtensteina, v celoti pa v blagajno pospravili slabih 247 milijona dolarjev (okoli 177 milijona evrov). Pri estimacijah so se nadejali 226 milijonov, med izstopajočimi loti pa so največ iztržili še za eno slik Marka Rothka, 18,6 milijonov, za Liz Taylor Andyja Warhola, 16,3 milijonov, in za enega velikanskih bronastih Pajkov Louise Bourgeois, 10,7 milijonov.