Svetovni kongres avtorskih pravic

Ob zaključku kongres združenja za uveljavljenje avtorskih pravic IFFRO.

Objavljeno
27. oktober 2011 18.39
Posodobljeno
27. oktober 2011 19.07
Ta.C., Delo.si
Ta.C., Delo.si
Z letnim srečanjem se je danes v Grand hotelu Union v Ljubljani sklenil svetovni kongres mednarodnega združenja za uveljavljenje avtorskih pravic IFRRO. Kot je za STA povedal predsednik Sazorja Rudi Zaman, je na področju digitalizacije opaziti velike premike v svetovnem merilu.

Pri tem ne gre le za premike v povezavi s tem, kar počneta Google ali Microsoft, temveč tudi za projekte velikih nacionalnih knjižnic, kot so skandinavske, francoska ali britanska, ki so se lotile digitalizacije. V Sloveniji smo šele na začetku, je dejal Zaman, ki računa, do bo v prihodnje prišlo do premikov in do upoštevanja najbolj standardnih norm na področju avtorskih pravic.

IFRRO sicer za svetovne kongrese izbira države, kjer je bilo na področju kolektivnih organizacij že nekaj storjenega, pri čemer velja kongres razumeti v smislu podpore in ne grožnje ter pritiska, je poudaril Zaman. Kongres v Ljubljani je tako tudi podpora slovenski kolektivni organizaciji Sazor.

Kot je še povedal, se v Sloveniji trenutno kopja lomijo na praznih nosilcih, kot so CD-ji in USB ključki, kjer še vedno ni urejen način pobiranja nadomestil, saj slovenske kolektivne organizacije ne uspejo doseči konsenza.

V sklopu kongresa je potekala tudi vrsta delovnih srečanj. Tako se je v sredo sestala evropska skupina. Kot je  povedal generalni sekretar združenja IFRRO Olav Stokkmo, so se na srečanju sporazumeli glede oblike licenciranja, ko denimo neka multinacionalka želi pridobiti licenco, ki bi veljala tako za sedež podjetja kot za podružnice v drugih državah.

Posvetili pa so se tudi pismu o nameri, ki sta ga septembra letos podpisala LIBER (Združenje evropskih raziskovalnih knjižnic)in Evropska komisija in ki bo olajšalo digitalizacija kulturne dediščine, največ pri delih, pri katerih so avtorske pravice še žive, dela pa niso več na voljo preko običajnih distribucijskih kanalov.

Ker IFRRO združuje kolektivne organizacije z vseh koncev sveta je po Stokkmovih besedah njegova naloga, da skuša najti skupne točke in doseči konsenz med ZDA, Azijo in Evropo, pa tudi med avtorji in založniki, saj so oboji člani združenja.

Seveda so, kot je dejal, velike razlike v tradicijah in v zakonodajah. V Sloveniji denimo zakonodaja precej natančno določa, kaj je dovoljeno in kaj ne, medtem ko v ZDA velja načelo neškodljive uporabe. Vendar pa zakonodaja natančno ne določa, kaj neškodljiva uporaba obsega. Tako se lahko kmalu znajdeš v situaciji, ko nekdo za isto stvar da gre spet drugi pa ne - za neškodljivo uporabo, je pojasnil.

Kako dostopati do del, ki so zaščitena z avtorsko pravico, je danes aktualno bolj kot kdajkoli prej in vse države še niso izkoristile možnosti, ki so jim na voljo, je še dejal Stokkmo.

Svetovni kongres IFFRO se je v ponedeljek pričel v Grand hotelu Union. Osrednja tema je bila fotokopiranje gradiv v osnovnih in srednjih šolah. V sklopu kongresa je potekala vrsta delovnih srečanj in forum.