Tajni dokumenti na dražbi

Dokumentacija o poskusu sklenitve mirovnega sporazuma z Britanijo z začetno ceno 225 tisoč evrov.

Objavljeno
12. september 2013 15.58
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura
Med drugo svetovno vojno je Hitlerjev osebni tajnik in njegov namestnik Rudolf Hess odpotoval v Veliko Britanijo, da bi z oblastmi sklenil mirovni sporazum. Njegovo dokumentacijo iz tega obdobja prodaja ameriška avkcijska hiša Alexander Historical Auctions z začetno ceno 225 tisoč evrov.

Kljub velikemu zanimanju na sredini dražbi zaradi tako visoke cene ni bilo kupca. Gre za tajne dokumente, med katerimi je tudi besedilo mirovnega sporazuma, ki ga je nameraval Hess maja 1941 skleniti z Britanci pred nemškim napadom na Sovjetsko zvezo. Kdo je prodajalec dokumentov in kako je do njih prišel? Prodajalec je, pogosto enako kot kupec, na dražbah anonimen, je pa avkcijska hiša na svoji spletni strani objavila, kako je prišel do dokumentov. Zgodba zveni precej bondovsko. Moški je nekega dne pred dvajsetimi leti prejel anonimni klic, da lahko dobi dokumente, ki bi mu utegnili koristiti pri nekaterih njegovih projektih. Naslednji dan naj pride na dogovorjeni kraj. In res so bili tam. Torej je prodajalec moški, ki je takrat te dokumente prejel.

Barantanje z Britanci

Dokumenti so dragoceni in veliko vredni za zgodovinopisje, navsezadnje so prišli iz rok enega najtesnejših sodelavcev Adolfa Hitlerja. Po neuspešni nemški invaziji na Britanijo leta 1940 je Hess leta 1941 odpotoval na Škotsko, kjer naj bi Britancem ponudil sporazum: Nemci bi lahko zavzeli Evropo, v zameno pa bi Britancem omogočili, da bi obdržali svoj imperij v drugih delih sveta. Britancem ponudba ni bila všeč, Hitlerjevega namestnika so prijeli in ga imeli v ujetništvu vse do leta 1946. Ko je Hitler zvedel za to, se mu je odrekel, ga razglasil za norega in na njegovo mesto postavil Martina Bormanna. Na sojenju v Nürnbergu je bil Hess kot vojni zločinec obsojen na dosmrtni zapor. Njegove zadnje besede na sodišču so bile: »Ne obžalujem ničesar!» Bil je v zaporu Spandau, nekdanjem vzhodnem Berlinu, kjer je bil po letu 1966, ko sta zapor zapustila Baldur von Schirach in Albert Speer, edini zapornik. Leta 1987 je v starosti 93 let v zaporu naredil samomor, nekateri namigujejo tudi, da naj bi bil umorjen, ker da je preveč vedel.

Hess in Hitler sta se spoznala kmalu po prvi svetovni vojni v pivnici, kjer je imel Hitler običajno svoje govore. Po neuspelem münchenskem puču leta 1923 so ga skupaj s Hitlerjem prijeli in v zaporu sta si delila celico, kjer mu je Hitler narekoval svojo knjigo Mein Kampf (Moj boj).

Vse to so zgodovinska dejstva, vendar marsikaj v zvezi z njimi še ni jasno. Je Rudolf Hess res verjel v možnost sklenitve sporazuma z Britanci, kakšna je bila njegova vloga v nacističnem režimu in ali je bil Hitler sploh seznanjen z njegovimi načrti v Britaniji. Na tem je temeljila tudi njegova obramba pred sodiščem za vojne zločine v Nürnbergu. Neonacisti Rudolfa Hessa še danes slavijo kot junaka iz britanskega ujetništva. K osvetlitvi vsega tega naj bi pripomogli omenjeni dokumenti, a se v zvezi z njimi prav tako zastavlja vprašanje: ali so izvirni? Zelo verjetno so, zato je bila prva misel zgodovinarjev, da so bili ukradeni bodisi iz britanskega bodisi iz nemškega arhiva. V nemškem arhivu je celotna dokumentacija o Hessu skupaj z njegovimi pismi, medtem ko so v britanskem arhivu tisti dokumenti, ki jih je Hess izročil britanskim diplomatom. Slednji so pod ključem in bodo javnosti dostopni šele leta 2018.

Previsoka cena

Zvezni arhiv Nemčije bi dokumente na dražbi prav rad kupil, a ne za toliko denarja. Pred kratkim je bilo v ZDA naprodaj Hitlerjevo zasebno vodenje izdatkov, vendar za ceno, ki je nemške oblasti niso bile pripravljene odšteti. Novi lastnik pa je velikodušen in ima posluh za zgodovino, zato je Hitlerjevo knjigovodstvo prodal nemškemu arhivu za vsega tisoč evrov. V ZDA se tu in tam pojavijo posamezni dokumenti ali predmeti, ki so jih ameriški vojaki po končani vojni iz Nemčije odnesli domov. Nasledniki te predmete prodajajo, kajti kraja je po zakonu že zdavnaj zastarala.