Tri četrt stoletja od najdbe mamuta iz Nevelj

Od odkritja znamenitega okostja mamuta iz Nevelj je minilo 75 let. Jubilej so v Prirodoslovnem muzeju Slovenije izkoristili za razstavo.

Objavljeno
19. september 2013 17.45
imo_PRIRODOSLOVNI MUZEJ-MAMUT-PANORAMA
V. U., STA
V. U., STA

Živel in umrl je pred 20 tisoč leti, do vnovičnega - paleontološkega, muzejskega - vstajenja je prišel leta 1938.

Od odkritja znamenitega okostja mamuta iz Nevelj, enega razstavnih magnetov ljubljanskega Prirodoslovnega muzeja Slovenije, je letos minilo 75 let, jubilej pa so v muzeju izkoristili za razstavo o njem, na kateri ga predstavljajo z novimi dokumenti in fotografijami.

Pa tudi z izdajo znamke, ki je na ogled na filatelistični razstavi.

Razstava je na ogled od danes.

Mamuta so v Nevljah pri Kamniku našli marca leta 1938. Najdba je - kot pravi avtor razstave Matija Križnar - pritegnila veliko pozornosti, povezana pa je bila tudi z več peripetijami. Izkopavanje največjega pleistocenskega sesalca, ki še danes velja za edinstveno najdbo v slovenskem prostoru, je bilo zahtevno v vseh pogledih.

Zaradi spora med kamniško lokalno upravo in tedanjim prirodopisnim oddelkom Narodnega muzeja v Ljubljani so ostanke mamuta v Ljubljano prepeljali šele v maju 1938, z izkopavanjem pa je bil povezan tudi javnosti manj znan spor med kustosom prirodopisnega oddelka Franom Kosom in paleontologom Srečkom Brodarjem, ki se je vlekel vse do njune smrti.

Izšla je že tudi znamka z motivom mamuta, skupaj s poštnim žigom in ovojnico. Na znamki je upodobljen mamut, postavljen v naravno okolje in toplejši čas leta, zaradi česar ima kratko dlako.

Oblikoval in ilustriral jo je Matjaž Učakar.