Umrl je Niko Kralj

Kralj je bil pionir slovenskega industrijskega oblikovanja: njegov stol Rex je svoje mesto dobil tudi v muzeju MoMA.

Objavljeno
16. julij 2013 19.38
T.  J., kultura
T. J., kultura

Ljubljana – V ponedeljek je umrl Niko Kralj, eden najpomembnejših industrijskih oblikovalcev 20. stoletja, inovator in izumitelj na najrazličnejših področjih. Njegove inventivne rešitve so pripomogle k uveljavitvi slovenske pohištvene industrije, njegovo vodilo je bilo narediti kakovosten izdelek, dostopen vsakomur.

Kralj se je rodil 7. septembra 1921 v Zavrhu pri Trojanah, svojo profesionalno pot je začel v gospodarstvu, kasneje pa jo je nadaljeval na Fakulteti za arhitekturo. Bil je ustanovitelj in predstojnik Inštituta za oblikovanje.

Doma in v tujini je prijavil in registriral 118 patentov in modelov ter izdelal 39 raziskovalnih nalog. Pomemben pečat je pustil tudi v tovarni Stol v Kamniku, kjer se je 1952. zaposlil kot diplomant fakultete za arhitekturo in že istega leta izdelal stol Rex.

Danes je to eden najbolj znanih izdelkov slovenskega oblikovanja, ki je svoje mesto dobil tudi v zbirki Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku, v Museumsquartieru na Dunaju ter danskem muzeju oblikovanja.