Umrl je Stane Jarm

Umrl je akademski kipar Stane Jarm (r. 1931), častni občan Kočevja in ribniške občine.

Objavljeno
03. oktober 2011 18.41
Posodobljeno
03. oktober 2011 18.41
K. R.
K. R.

Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Med letoma 1950 in 1954 je študiral kiparstvo na ALU pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu, tam je po diplomi leta 1956 uspešno zaključil še specialko.

Po končanem šolanju se je preselil v Kočevje, kjer je bil do upokojitve leta 1995 zaposlen kot likovni pedagog. Poučeval je likovno vzgojo na osnovni šoli in hkrati več let umetnostno zgodovino na kočevski gimnaziji. Skupaj z Ivanom Brudarjem in Milošem Humekom je bil soustanovitelj Likovnega salona Kočevje. Kot ustvarjalec je bil aktiven na področju kiparstva, grafike in risbe.

Sodeloval je na številnih likovnih srečanjih -- kolonijah, skupinskih razstavah doma in v tujini ter kiparskih simpozijih. Je avtor šestnajstih javnih spomenikov v Sloveniji. Širši javnosti je znan po ekspresionističnih upodobitvah Križanega in križevih potov.

Njegova dela hranijo v zasebnih in javnih zbirkah. Ob kiparjevi sedemdesetletnici so v njegovi rojstni hiši v vasi Osilnica odprli galerijo, kjer je na ogled okoli 100 njegovih del, predvsem kipov, pa tudi nekaj slik.