V Celju odprli prenovljeni Knežji dvorec

Prenovili še zahodni trakt in komunikacijski stolp vnekdanji rezidenci celjskih grofov.

Objavljeno
04. oktober 2012 13.55
piano/Knezzji dvorec Celje
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Celjska občina je danes s Pokrajinskim muzejem Celje odprla prenovljeni zahodni trakt in komunikacijski stolp v Knežjem dvorcu. S tem je uspešno zaključila tretjo fazo celovite prenove Knežjega dvorca. Naložba je bila vredna več kot dva milijona evrov, od tega je 85 odstotkov sredstev prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, poroča STA.

Knežji dvorec kot edini zgodovinski spomenik profane gotske stavbne dediščine na Slovenskem in rezidenca celjskih grofov, pozneje celjskih knezov, sodi med najpomembnejše srednjeveške spomenike, so sporočili z občine.

Celje je z zaključkom tretje faze prenove Knežjega dvorca, ki je zajemala obnovo zahodnega dela dvorca vključno s stopniščem in obnovo komunikacijskega stolpa, pridobilo prostore za razstavo Grofje Celjski in druge dejavnosti.

Z obnovo Knežjega dvorca je celjska občina začela že v 80. letih. Obnova je bila namenjena statični sanaciji dvorca in raziskavam na stavbi ter v njeni neposredni okolici. Arheologi so na dvorišču dvorca odkrili ostanke rimske civilizacije.

Pred nekaj leti je bil izveden tudi natečaj Celjski včeraj in jutri, na podlagi katerega je občina pridobila nove arhitekturne in vsebinske rešitve za prihodnjo namembnost Knežjega dvorca.

Dvorec je bil prvič omenjen leta 1323, nekaj natančnejših podatkov pa je v popotni dnevnik zapisal Paolo Santonino leta 1487.